Składniki: 1 kg wędzonej makreli puszka kukurydzy por 2 ogórki kiszone 3 łyżki majonezu łyżka posiekanej natki pietruszki sól pieprz Sposób wykonania; Mięso makreli rozdrobnić widelcem. Następnie kukurydzę odsączyć z zalewy i dodać do makreli. Pory pokroić w krążki i sparzyć je wrzątkiem po czym przełożyć do reszty składników. Wrzucić jeszcze ogórka pokrojonego w kostkę…
Tag: pory
Porady i Ciekawostki
Sandacz duszony z porami z orzechami
by Ewa Łukowska • • 0 Comments
Składniki: 80 dag sandacza 2 pory 1 szkl bulionu warzywnego 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka masła ½ cytryny garść orzeszków pistacjowych sól pieprz listki bazylii Sposób wykonania: Sandacza pokroić w dzwonka, które oprószyć solą oraz pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Następnie pokroić pory i przesmażyć je na rozgrzanym maśle. Wówczas wlać bulion…
Porady i Ciekawostki
Kapusta pekińska zapiekana z porem
by Alina Mielnik • • 0 Comments
Składniki: 1 główka kapusty pekińskiej 1 por 5 dag wędzonki 2 łyżki mąki 1 łyżka soku z cytryny sól cukier pieprz 1 łyżka masła łyżeczka ziół prowansalskich Sposób wykonania: Oczyszczoną kapustę włożyć do garnka. Dodać pora i zalać całość wodą, osolić, ocukrzyć i całość zagotować. Następnie odsączyć kapustę, pokroić na cztery części i przełożyć do…
Porady i Ciekawostki
Sałatka z gotowanych porów z pomidorami
by Ela Depta • • 0 Comments
Składniki: 3 pory kilka liści sałaty lodowej 2 pomidory 2 jajka ugotowane na twardo 1 łyżka ostrej musztardy Sposób wykonania: Żółtka utrzeć razem z musztardą po czym dodać ocet balsamiczny oraz oliwę z oliwek. Gdy składniki się połączą dodać posiekaną natkę pietruszki. Jeszcze raz wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cukrem. Następnie z…
Porady i Ciekawostki
Duszone pory z pistacjami
by Daria Ignaczak • • 0 Comments
Składniki: 2 pory 1 szkl bulionu warzywnego 2 łyżki oleju 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu śliwkowego 2 łyżki miodu pitnego ½ cytryny 4 łyżki pokruszonych orzeszków pistacjowych Sposób wykonania: Dokładnie oczyszczone pory przekroić na pół po czym pokroić na 2 milimetrowe paseczki. Usmażyć je na rozgrzanym oleju. Po kilku minutach zalać je gorącym…