Składniki: 1 kg pomarańczy 2 cytryny 1 kg cukru 1 szkl wody Sposób wykonania: Cytryny i pomarańcze obrać ze skórki po czym pokroić je na mniejsze kawałki usuwając pestki. Natomiast skórkę z jeden cytryny i pomarańczy zachować i pokroić ja w cienkie paseczki. Do wody wsypać cukier i gotować na małym ogniu, aż stale mieszając…
Tag: pomarańcza
Listy
Chutney jabłkowy
by Krzysztof Janicki • • 0 Comments
Składniki: ½ kg jabłek 1 cebula pomarańcza 5 dag rodzynków ½ papryczki chili 10 dag cukru 1 łyżeczka musztardy francuskiej z gorczycą ½ szkl octu jabłkowego sól pieprz imbir Sposób wykonania: Pomarańcze oraz jabłka obrać ze skórki po czym pokroić na mniejsze kawałki usuwając pestki. Przełożyć do rondelka, dodać pokrojoną cebulę oraz ocet winny. Całość…
Listy
Marynowana marchew z pomarańczą
by Łucja Klimek • • 0 Comments
Składniki: 1 kg marchewki 1 pomarańcza 1 łyżka kaparów 2 łyżki cukru 1 łyżeczka soli 1 szkl octu winnego 2 szkl oliwy z oliwek Sposób wykonania: Do rondelka wlać szklankę wody, ocet winny, dodać cukier oraz sól i całość doprowadzić do wrzenia. Wówczas dodać obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę oraz skórkę startą z pomarańczy.…
Listy
Kurczak w sosie pomarańczowym Tadeusza
by Tadeusz Górecki • • 0 Comments
Składniki: 2 kurczaki /około 3 kg/ ½ kg marchewki 1 duża cebula ½ pęczka tymianku 5 łyżek soku pomarańczowego 1 ½ kg brokułów 400 ml bulionu drobiowego 5 łyżek wermutu szklanka śmietany kremówki 4 łyżki masła sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku Sposób wykonania: Kurczaki umyć, poporcjować, natrzeć solą i pieprzem, piec godzin ę w…
Listy
Kurczak duszony z czereśniami, pomarańczą i migdałami
by Joanna Pasich • • 0 Comments
Składniki: 1 duży kurczak 3 łyżki oleju sól, pieprz ½ mąki pszennej 25 dkg wytrybowanych, pokrojonych na połówki czereśni 2 łyżki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej ¼ szklanki wody 1 obrana pomarańcza, podzielona na segmenty i pokrojona w plastry ½ szklanki słodkich migdałów bez skórki Sposób przyrządzenia: Kurczaka podzielić na porcje, przyprawić solą i pieprzem,…