Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: pomarańcza

Fenkuł w pomarańczowym sosie

Składniki: 4 pokrojone na ćwiartki bulwy fenkułu 1 łyżka oliwy 1 szklanka bulionu drobiowego 1 łyżka tartej skórki pomarańczowej 1/3 szklanki soku z pomarańczy 2 łyżeczki octu winnego sól, pieprz do smaku 2 łyżki posiekanych listków kopru włoskiego Sposób przyrządzenia: W rondlu doprowadzić do wrzenia 2 litry wody, dodać ćwiartki bulwy kopru, odstawić na 5…

Mango glazurowane pieczone na grillu

Składniki: 3 dojrzałe mango Glazura: 1 łyżka roztopionego masła 1 łyżka brązowego cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka soku z pomarańczy Sposób przyrządzenia: W miseczce wymieszać składniki glazury. Mango obrać, przekroić na połowę, usunąć pestkę,  pokroić w grube plastry. Piec na dobrze nagrzanym grillu przez 4 minuty kilkakrotnie obracając. Opieczone plastry mango smarować…

Dżem paprykowo jabłkowy

Składniki: ½ szklanki musu jabłkowego ½ szklanki marmolady pomarańczowej 1 łyżeczka octu jabłkowego 1 drobno posiekana ostra papryka 1 łyżka posiekanej zielonej cebulki Sposób przyrządzenia: W rondlu o grubych ściankach (idealny byłby żeliwny) wymieszać wszystkie składniki. Smażyć mieszając aż papryka zupełnie zmięknie. Przetrzeć przez sito lub zmiksować w blenderze. Przełożyć do czystych słoiczków, przechowywać zamknięte…

Czerwona kapusta z jabłkiem

Składniki: średniej wielkości główka czerwonej kapusty cebula duże winne jabłko sok z połowy pomarańczy 2 łyżki rodzynek olej słonecznikowy cukier sól Sposób wykonania: Kapustę poszatkować. Cebule pokroić w krążki a obrane jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Następnie sok pomarańczowy wymieszać z olejem. Doprawić do smaku solą oraz cukrem i polać sałatkę. Całość delikatnie…