Składniki: 2 kg rzepy (6 – 8 sztuk), 1 kg mięsa wieprzowego bez kości, 2 łyżki mąki, tłuszcz, 200 ml gęstej kwaśnej śmietany sól. Sposób przygotowania: Rzepę obrać, pokroić na ósemki i gotować 30 min w lekko osolonej wodzie. W tym czasie obsmażyć pokrojone w kostkę mięso. Ugotowaną rzepę odcedzić i dodać do mięsa i…
Tag: półmięsne
Półmięsne
Cykoria zapiekana z szynką
by Vjesja • • 0 Comments
Składniki: 4 cykorie 4 plastry szynki 150-200g startego sera 3 łyżki masła 2 łyżki mąki mleko, śmietana 1 żółtko Sposób przyrządzenia: Cykorie myjemy, usuwamy podniszczone liście. Podsmażamy je lekko na 1 łyżce masła i dolewamy szklankę wody. Dusimy, aż zmięknie ten sposób pozbywamy się goryczki. Wykonujemy klasyczny sos beszamelowy z 2 łyżek masła i 2…
Półmięsne
Bigos warzywny
by rendus • • 0 Comments
Składniki: 1 średni kabaczek 2 świeże papryki 3-4 pomidory 2 cebule 20 dag kiełbasy 5 dag oleju kujawskiego sól, pieprz, gałka muszkatołowa Wykonanie: Kabaczka obrać, przekroić wzdłuż, wydrążyć nasiona, pokroić w grubą kostkę, posolić i dusić przez kilka minut w małej ilosci wody. Nie przerywając duszenia dodawać kolejno: pokrojoną w paski paprykę i obrane ze…
Półmięsne
Ziemniaki z niespodzianką
by rendus • • 0 Comments
Składniki: 4 duże ziemniaki 1 kabanos 1 czerwona papryka ok. 15 dag kwasnej śmietany 2 łyżeczki ziół prowansalskich słodka papryka w proszku posiekana natka pietruszki Wykonanie: Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bierzącą wodą. Gotować w mundurkach. Następnie odcedzić i pozostawić do wystygnięcia.Kabanosa pokroić w drobną kostkę. Strąk papryki przekroić na pół, po usunięciu gniazd nasiennych starannie…

