Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: półmięsne

Zapiekanka mięsno-ziemniaczana

Pyszne i proste danie najlepiej z dużą ilością ziemniaków. Potrzebujemy: • około 1,5 kg ziemniaków • 0,4 kg mięsa(może być schab lub inne bez przyrostów) • 0,20 kg wędzonego boczku • 1 cebula • masło do wysmarowania naczynia • 0,30 kg sera żółtego • sól • pieprz • papryka • można użyć vegety Wykonanie: Obrane…

Fasola po polsku

Składniki: 30 dag białej fasoli, np. Jaś 2 suszone grzyby 2 średnie cebule 20 dag kiełbasy 10 dag wędzonego boczku 1 puszka pomidorów w całości 1/3 szklanki bulionu 1 łyżka tłuszczu 1 łyżka mąki sól, pieprz, majeranek i lubczyk Sposób przygotowania: Fasolę opłukać, zalać zimną wodą. Pozostawić na 12 godz. Ugotować do miękkości w wodzie,…

Krokiety wiosenne

Skład: Ciasto: 25 dkg mąki 2 jaja ½ l wody Farsz: 25 dkg chudej wieprzowiny 15 dkg obranych krewetek 1 cebula 25 dkg kiełków sojowych 1 łodyga selera 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka cukru Sól Olej Sposób przyrządzenia: Ze składników na ciasto zrobić ciasto naleśnikowe. Selera i cebulkę drobno posiekać. Mięso i krewetki drobno…

Bigos z buraków

Składniki: 70 dag wieprzowiny, 70 dag kiszonych czerwonych buraków, 2 średnie cebule, sól, pieprz i liść laurowy Sposób przyrządzenia: Mięso i buraki pokroić w grubą kostkę. Dodać pokrojoną cebulę i liść laurowy. Podlać wodą i dusić do miękkości mięsa. (ok. 1 godz.) Pod koniec duszenia doprawić solą i pieprzem. Podawać z ziemniakami z wody.

Warzywa i grzyby z mięsnym farszem

Składniki: mięso mielone wieprzowo-wołowe średniej wielkości cebulki papryka kolorowa {mała} pieczarki oliwa z oliwek jajka ziemniaki pieprz czarny pieprz ziołowy gałka muszkatołowa świeżo mielona sól  Sposób przyrządzenia: Mięso przełożyć do miseczki wbić jaja , dodać przyprawy i starannie wyrobić /na 0.5 kg mięsa 3 jaja / odstawić w chłodne miejsce na ok. pół godz. Warzywa…