Składniki: 200 g greckiej fety 115 g twarożku 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 ubite jajka pieprz 8 płatów greckiego ciasta filo 100 ml oliwy Sposób wykonania; Pokruszoną fetę wymieszać z twarożkiem, jajkiem i natką pietruszki na jednolitą masę. Doprawić do smaku pieprzem. Następnie ciasto filo pokroić na 7 cm paseczki, które posmarować oliwą, rozłożyć…
Tag: po grecku
Listy
Tartaletki z fetą i oliwą
by Paulina Jędrzejczyk • • 0 Comments
Składniki: masło do foremek mąka 175 g surowego słonego ciasta 1 jajko 3 żółtka 300 ml bitej śmietany sól pieprz 115 g greckiej fety 6 oliwek greckich 12 listków rozmarynu Sposób wykonania; Blachę na 12 babeczek wysmarować masłem. Następnie ciasto rozwałkować na placek o grubości 3mm i wykroić z niego krążki, które przenieść do formy…
Listy
Krakersy z sezamem
by Kacper Czechowski • • 0 Comments
Składniki: 150 g mąki 3 łyżki ziarenek sezamu skórka z cytryny 2 łyżki posiekanego tymianku ½ łyżeczki soli pieprz 2 łyżki masła 4 łyżki zimnej wody Sposób wykonania: Do mąki dodać skórkę z cytryny, 2 łyżki sezamu, sól, masło oraz kawałki masła. Całość dokładnie wymieszać, aby ciasto przypominało kruszonkę, wówczas stopniowo dolewać wodę i wyrabiać…
Listy
Fasola po grecku
by Sylwia Kubica • • 0 Comments
Składniki: 400 g fasoli cannellini z puszki 1 łyżka oliwy 3 ząbki czosnku 425 ml wywar z warzyw 1 liść laurowy 2 gałązki oregano 1 łyżka przecieru pomidorowego sok z 1 cytryny 1 czerwona cebula 25 g połówek czarnych oliwek sól pieprz Sposób wykonania: Do fasoli dodać oliwę oraz przetarty przez praskę czosnek. Całość wymieszać…
Listy
Smażone ośmiorniczki
by Ada Misztal • • 0 Comments
Składniki: 900 g ośmiorniczek 115 g mąki sól pieprz olej słonecznikowy Sposób wykonania: Ośmiorniczki oczyścić po czym tułowie pokroić w krążki a macki pozostawić w całości. Następnie mąkę połączyć z solą oraz pieprzem i obtaczać w niej ośmiorniczki. Wrzucić na patelni z rozgrzanym olejem do 180 stopni. Smażyć około 1 minuty do momentu, aż staną…