Składniki: puszka brzoskwiń w syropie bita śmietana płatki migdałowe 3 łyżki syropu z brzoskwiń 3 łyżki białego deserowego wina 3 łyżki płynnego miodu łyżeczka cukru Sposób wykonania: Do rondelka wlać miód, dodać wino, syrop oraz cukier i całość zagotować na małym ogniu cały czas mieszając. Po upuszczenia się cukru zdjąć z ognia. Następnie do szerokich…
Tag: płatki migdałowe
Desery
Jabłka w cieście francuskim z posypką migdałową
by Roksana Jastrząb • • 0 Comments
Składniki: lekko kwaśne jabłka kilka łyżek dżemu truskawkowego 50 dkg mrożonego ciasta francuskiego 1 zmiksowane jajko 5 dkg posiekanych migdałów cukier waniliowy Sposób przyrządzenia: Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w ósemki. Płaty rozmrożonego ciasta pokroić w odpowiednio duże kwadraty, na każdym ułożyć 4 cząstki jabłka, dodać odrobinę dżemu, rogi ciasta zawinąć do góry, posmarować…
Gruszki
Gruszki w cieście
by Ilona Śmiech • • 0 Comments
Składniki: 200 g herbatników ½ kostki masła 2 łyżki cukru ¾ szkl. maki ¾ szkl. płatków migdałowych ½ zkl. cukru 150 g masła 1 kg gruszek sok z cytryny cukier cynamon Sposób wykonania: Herbatniki pokruszyć i wymieszać z roztopionym masłem po czym przełożyć do formy, dokładnie ugniatając. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na…
Jabłka
Jabłka zapiekane na cieście z herbatników
by Aldona Koziara • • 0 Comments
Składniki: 200 g herbatników ½ kostki masła 2 łyżki cukru ¾ szkl. maki ¾ szkl. płatków migdałowych ½ zkl. cukru 150 g masła 1 kg jabłek sok z cytryny cukier cynamon Sposób wykonania: Herbatniki pokruszyć i wymieszać z roztopionym masłem po czym przełożyć do formy, dokładnie ugniatając. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na…
Ciasta
Aromatyczna pascha
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 80dkg sera białego 8 dkg masła 6 dkg cukru 5 dkg skórki pomarańczowej 3 żółtka ½ szklanki śmietany 10 dkg rodzynek 30 ml ulubionego likieru płatki migdałowe Sposób przyrządzenia: Ser utrzeć z połową masła, z cukrem. Żółtka utrzeć na parze z pozostałą częścią cukru Dodać do masy serowej. Dodać rodzynki, uprzednio namoczone, skórkę pomarańczową,…