Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: płatki kukurydziane

Kulki czekoladowe z płatkami

Zrobiłam te kulki razem z synkiem dla mojej teściowej – to był prezent na Dzień Babci. Powiem tylko tyle – były łzy wzruszenia.

Składniki:
• batoniki mars lub snikers 4 sztuki
• masło 50 g
• płatki kukurydziane 2,5 szklanki

Sposób przyrządzenia:
Batoniki rozpuścić podgrzewając z masłem -trzeba być cierpliwym. Dodać płatki i wymieszać. Masę układać w papierowych foremkach i do lodówki na 2 godziny.
Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Ewelosa

Ostrygi z grilla

Składniki: 4 ostrygi 2 gałązki koperku 3 łyżki gotowego sosu holenderskiego 3 łyżki płatków kukurydzianych 10 dag roszponki 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki sherry 2 łyżki oliwy sól Sposób wykonania: Ostrygi otworzyć po czym skropić je sokiem z cytryny, wówczas polać jeszcze sosem holenderskim i posypać płatkami kukurydzianymi. Następie zapiec ostrygi na grillu.…

Wigilijne filety z karmazyna w kukurydzianej panierce

Składniki: 50 dkg filetów z karmazyna 2 łyżki masła i 2 oleju 1 szklanka pogniecionych drobno płatków kukurydzianych ½ szklanki drobnej kaszki kukurydzianej 1 lub 2 mniejsze jajka sól, biały pieprz Sposób przyrządzenia: Rybę umyć, osuszyć, przyprawić solą i pieprzem, odstawić na 30 minut. Każdy filet obtoczyć w kaszce kukurydzianej, następnie w zmiksowanych jajkach i…

Pikantna inspiracja

 

Składniki:

  • 1/2kg skrzydełek z kurczaka
  • 200g zmielonych płatków kukurydzianych
  • 1-2 szklanki ryżu
  • olej, bułka tarta, masło

Sos:

  • 1 czerwona papryka
  • 2 pomidory
  • 1 cebula
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 2 papryczki chilli
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • natka pietruszki, bazylia, sól, pieprz

Marynata:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • szczypta czarnego pieprzu i soli
  • 1 ząbek drobno posiekanego czosnku
  • odrobina rozmarynu

Sposób przyrządzenia:
Skrzydełka kurczaka kroimy na średniej wielkości kawałki, które lekko rozbijamy tłuczkiem. Mieszamy wszystkie składniki na marynatę, nacieramy nią kurczaka i odstawiamy mięso pod przykryciem do lodówki na 4-5 godzin. Mieszamy płatki kukurydziane z bułką tartą w proporcji 3:1. Mięso po wyjęciu z lodówki należy odsączyć z wody, obtoczyć w wyżej wspomnianej mieszance bułki i płatków, następnie w jajku, a na koniec ponownie w bułce i płatkach. Tak przygotowane kawałki kurczaka wkładamy do wysokiego naczynia z rozgrzanym olejem (ok. 180°C) z dodatkiem masła (mięso musi być całkowicie zanurzone w oleju). Smażymy 8-10 minut aż panierka zmieni kolor na złoty.
Sos: Na patelni podsmażamy pokrojoną w plasterki cebulę do momentu, aż się „zeszkli”, po czym wrzucamy do garnka z oliwą na dnie. Gotujemy cebulę do momentu zmięknięcia, dodajemy czerwoną paprykę i chilli pokrojone w kostkę, po zmięknięciu papryki wrzucamy obrane ze skórki i pokrojone w średnie kawałki pomidory oraz zmiażdżony czosnek. Całość doprawiamy odrobiną soli, pieprzu drobno posiekaną pietruszką i bazylią. Po zmięknięciu pomidorów sos jest gotowy. Na talerz nakładamy kurczaka i ugotowany ryż, który polewamy sosem.
Przepis nadesłany na konkurs „Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta” przez Katarzynę Kurpiewską.

 

Jeżyki Sowy Przemądrzałej

Składniki: 50 g margaryny 59 g cukru pudru 75 g płatków kukurydzianych 2 łyżki lejącego się miodu 2 łyżki kakao Sposób przyrządzenia:1. Do garnka wjen cukier puder, margarynkę, kakało i miut. 2. Cimoj na mini ogniu, cały czos miąchając, cały czos mieszając, aż wszyćkie wrzycone fefloki wymiąchają się ze sobą. 3. Zgoś łognia, wwal płotki…