* Cykl – kuchnia mistrzów. Skład: Szynka wieprzowa z/k bez biodrówki – 10 kg Piwo – 3 l Miód (najlepiej spadziowy) – 1 l Sól peklująca Czosnek, ziele angielskie Kminek, liść laurowy Sposób przygotowania: Zagotować piwo z miodem i tym wrzątkiem zaparzyć czosnek, zioła, przykryć i odstawić do wystudzenia. Rozpuścić sól peklującą i wszystko dokładnie…
Tag: piwo
Piwo
piwo a’la Bogdan
by Luk • • 5 komentarzy
Zagrzać 0,5 litra piwa, (najlepiej mocnego, ale jasnego), dodając 2 goździki, pół łyżeczki cynamonu, 1 żółtko oraz łyżkę miodu. Zamieszać ostrożnie. Piwo nie może się zagotować. No to na zdrowie!
Wędliny
Kiełasa w piwnym sosie.
by Krzysztof • • 1 Comment
Skład: 50dkg cienkiej kiełbasy 1 szklanka piwa 2 cebule 1 łyżka masła 1 łyżka mąki kostka rosołowa sok z cytryny 1 łyżeczka cukru pieprz sposób wykonania: Cukier lekko zrumienić, rozcieńczyć niepełną szklanką wody, odparować. Cebulę obrać, posiekać w drobną kosteczkę, zeszklić na maśle, dodać mąkę, leciutko zrumienić na złoty kolor. Do zasmażki dodać piwo, kostkę…
Szampan
Czarny Aksamit – Black Velvet
by Administrator • • 0 Comments
Składniki: – 100 ml ciemnego piwa (Guinessa lub inny Stout) – 100 ml szampana. Wykonanie: Zimne piwo wlać do szklanki do long drinków i dopełnić szampanem.
Wędliny
Biała kiełbasa w piwie.
by Daga • • 3 komentarze
Skład: 0,5kg białej kiełbasy 2 łyżki tłuszczu 1 cebula 1 łyżka białego octu winnego 1 szklanka piwa 1 łyżka mąki sól, pieprz, cukier Sposób wykonania: Kiełbasę gotujemy przez 30 minut w piwie rozcieńczonym wodą. Cebulę obieramy, drobno kroimy i przysmażamy na odrobinie tłuszczu. Z mąki i tłuszczu sporządzamy lekko przyrumienioną zasmażkę, którą rozcieńczamy ½ szklanki…