Składniki: 3 l piwa odrobina cukru 400 ml mleka makowego Sposób wykonania:Piwo zagrzać na małym ogniu po czym połączyć z makowym mlekiem.Podgrzać na małym ogniu ale nie doprowadzając do wrzenia!!!Jeśli ktoś chce można doprawić cukrem do smaku.
Tag: piwo
Koktaile
Koktajl miętowy
by Krystyna Tomczak • • 0 Comments
Składniki: 1 l jasnego piwa 1 butelka wytrawnego piwa 100 ml miętówki Sposób wykonania:Piwo razem z winem i miętówką zmiksować ze sobą.Następnie ochłodzić.Można podawać z tostami.
Piwo
Piwo imbirowe
by Lidia Mucha • • 0 Comments
Składniki: 1 puszka koncentratu brzeczki piwnej 80 dag ciemnego cukru imbir drożdże piwne Sposób wykonania:Wszystkie składniki wymieszać ze sobą zalewając je 2 litrami wody.Następnie zagotować i trzymać na ogniu około 15 minut.Po tym czasie przelać całość do balonu i dolać wody aby było mniej więcej 20 litrów.Gdy temperatura osiągnie 20C dodać drożdże.Przeprowadzić fermentacje i rozlew…
Jabłka
Jabłka w cieście piwnym
by Lidia Wawrzyniak • • 0 Comments
Składniki: 25 dag mąki 2 jajka szczypta soli 2 łyżki stopionego masła 100 ml jasnego piwa 50 dag jabłek 4 łyżki cukru pudru Sposób wykonania:Z mąki usypać kobczyk , w środku którego zrobić małe wgłębienie i wbić tam jajko.Dodać masło, sól oraz piwo.I z tych składników zagnieść ciasto, które odstawić na 2 godziny w chłodne…
Przekąski
Grzanki z parówką w piwie
by Maja Musiał • • 0 Comments
Składniki: 8 kromek chleba tostowego 3 łyżki masła 6 parówek 200 ml jasnego piwa 3 łyżki startego sera żółtego 1 żółtko ½ łyżeczki cynamonu sól Sposób wykonania; Kromki posmarować masłem z obu stron, wówczas obrumienić na patelni po czym przełożyć na blachę. Następnie parówki przekroić na pół i układać po dwie na każdej grzance. Piwo…