Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: piwo

Karp w sosie piwnym

Składniki: 1 karp o wadze około 1 kg 1 obrana, pokrojona w plastry marchewka 1 obrana, pokrojona w plastry cebula ¼ szklanki jasnego piwa masło mąka sól, pieprz, cukier do smaku Sposób przyrządzenia: Karpia sprawić, umyć, osuszyć i wyfiletować. Z kręgosłupa, głowy i warzyw przygotować bulion rybny. Filety podzielić na porcje, przyprawić. Każdą porcję obtoczyć…

Poncz piwny

Składniki: 2 szkl. ciemnego piwa 2 łyżki syropu:1/2 łyżki cukru-1 ½ łyżki wody 2 białka gałka muszkatołowa Sposób wykonania: Białka ubić na sztywną pianę, wówczas dodać syrop, gałkę muszkatołową oraz żółtka. Całość delikatnie wymieszać. W między czasie zagrzać piwo do temperatury 70 stopni po czym dodawać stopniowo masę, cały czas mieszając. Na powierzchni powinna pojawić…

Grzanki z serowo-piwnym masłem

Składniki: jajko 1 szkl. piwa 2 łyżki masła 45dag cheddara 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka papryki w proszku Sposób wykonania: Masło roztopić, dodać do niego ser i mieszać cały czas do stopienia się sera. Następnie powoli dolewać piwo, całość dokładnie wymieszać aby powstała gładką masa, wówczas dodawać roztrzepane jajko, musztardę oraz paprykę. Powstałą masę przełożyć…