Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: piwo

Ciastka piwoszki

Składniki: ¾ szklanki piwa 30 dkg masła 30 dkg mąki dżem Sposób przyrządzenia: Do miseczki wsypujemy mąkę, dodajemy masło i piwo. Wszystkie składniki zagniatamy dokładnie na jednolitą masę. Odkładamy w chłodne miejsce na około 2-3 godziny. Ciasto rozwałkowujemy na cienki płat, wykrawamy szklanką krążki. W każdy krążek nakładamy łyżeczką dżemu. Składamy brzegi do środka i…

Szynka w piwnym cieście

Składniki: 10 plastrów szynki drobiowej ½ litra piwa 3 jajka 2 szklanki mąki sól olej Sposób przyrządzenia: Z piwa, mąki, jajek i szczypty soli miksujemy ciasto. Każdy plasterek szynki zwijamy w rulonik. Na patelni rozgrzewamy olej. Ruloniki z szynki, maczamy w cieście i smażymy na złocisty kolor z każdej strony. Wykładamy na półmisek z papierowym…

Ciastka piwne

Składniki: 4 szkl. mąki pszennej 2 kostki margaryny 1 szkl. piwa szczypta soli 2 łyżki tłuszczu konfitura cukier puder Sposób wykonania: Mąkę przesiać razem z solą po czym posiekać razem z margaryną. Następnie małymi porcjami wlewać piwo zagniatając ciasto. Gotowe ciasto rozwałkować i pokroić na 5 cm kwadraty. Na każdym rozłożyć po łyżeczce konfitur i…

Filety z pangi w piwnym cieście

Składniki: 1 kg filetów pangi 10 łyżek mąki 2 łyżeczki ostrej musztardy 1,5 szklanki piwa sok z jednej cytryny 3 łyżki oliwy z oliwek sól, cukier, pieprz do smaku 1 łyżeczka ziół prowansalskich olej do smażenia Sposób przyrządzenia: Filety z pangi umyć, osączyć na papierowym ręczniku, podzielić na niewielkie porcje. Każdą  porcję natrzeć solą, pieprzem,…

Polewka piwna ze śmietaną

Składniki: 1 l piwa miąższ z 1 bułki 1 op. kwaśnej śmietany 4 żółtka 1 łyżka cukru cynamon sól Sposób wykonania: Do piwa dodać kawałek cynamonu oraz miąższ z bulki. Doprowadzić do wrzenia. W między czasie śmietanę roztrzepać z żółtkami, cukrem oraz solą i przelać do gotującego się piwa. Trzymać kilka minut na małym ogniu,…