Składniki:
- 1 kg filetów pangi
- 10 łyżek mąki
- 2 łyżeczki ostrej musztardy
- 1,5 szklanki piwa
- sok z jednej cytryny
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól, cukier, pieprz do smaku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- olej do smażenia
Sposób przyrządzenia:
Filety z pangi umyć, osączyć na papierowym ręczniku, podzielić na niewielkie porcje. Każdą porcję natrzeć solą, pieprzem, sokiem z cytryny i ziołami. Zawinąć w folię aluminiową i odstawić do lodówki na około 1 godzinę. Do miski wsypać mąkę, wlać piwo, sól i cukier do smaku. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Rybę wyjąć z lodówki. Każdą porcję nasmarować z dwóch stron musztardą i maczać w piwnym cieście. Na patelni rozgrzać olej, smażyć rybę na złocisty kolor z obu stron. Usmażone porcje ryby wykładamy na półmisek i podajemy.