Składniki: 4 małe pstrągi 4 gałązki pietruszki 4 plastry cebuli Marynata: sok z 1 cytryny 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki pieprzu ½ łyżeczki kminku Sposób wykonania: Sok z cytryny wymieszać z oliwa z oliwek. Następnie dodać sól, pieprz oraz kminek i całość dokładnie wymieszać. Do powstałej marynaty włożyć oczyszczone pstrągi…
Tag: pietruszka
Listy
Pstrągi po wiedeńsku
by Magda • • 0 Comments
Składniki: 4 pstrągi 30 g masła 100 g cebuli ½ szkl białego wytrawnego wina 60 g marchwi 60 g pietruszki 30 g selera ½ cytryny parę ziaren pieprzu i ziela angielskiego sól Sposób wykonania: Obrane warzywa pokroić w kostkę po czym zalać 5 szklankami wody i gotować 1 minut. Po tym czasie dodać sprawione i…
Listy
Bogracz wołowy Olgi
by Olga • • 0 Comments
Składniki: 500 g wołowiny 2 łyżki smalcu 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka startej papryki w proszku 600 g ziemniaków 2 marchewki 1 pietruszka 1 seler liść laurowy kminek pieprz sól kluseczki: 3 łyżki mąki 1 jajko woda Sposób wykonania; Posiekaną cebulę zeszklić na rozgrzanym smalcu po czym wrzucić pokrojone w kostkę mięso i…
Listy
Kuropatwy w sosie z sherry
by Ryszard Kowal • • 0 Comments
Składniki: 20 sprawionych kuropatw sól, pieprz ½ szklanki oleju mąka pszenna ½ szklanki oleju ½ szklanki drobno posiekanej cebuli 1,5 szklanki wody ½ szklanki sherry ½ szklanki posiekanej natki pietruszki Sposób przyrządzenia: Kuropatwy przyprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej, obrumienić na nim dokładnie tuszki kuropatw. Obrumienione kuropatwy ułożyć w naczyniu…
Listy
Śledź z grilla z zielonym masłem Iwony
by Iwona • • 0 Comments
Składniki: 4 świeże śledzie ½ łyżeczki soli 4 łyżeczki soku z cytryny 10 dkg masła 1 łyżka posiekanej zielonej natki pietruszki 2 łyżki drobno posiekanej rzeżuchy 1 łyżka posiekanego szczypiorku szczypta białego pieprzu 2 łyżki oleju słonecznikowego Sposób przyrządzenia: Śledzie natrzeć cytryną i solą. Masło wymieszać z ziołami i doprawić solą i pieprzem, zawinąć w…