Składniki: 6 pomidorów cebula 2 ząbki czosnku 4 łyżki posiekanej natki pietruszki ½ łyżeczki pietruszki 4 łyżki oliwy 8 łyżek bułki tartej łyżka masła Sposób wykonania: Pomidory sparzone wrzątkiem obrać ze skóry po czym pokroić je w plastry. Ułożyć je w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem tak aby zachodziły na siebie. Następnie cebulę i czosnek drobno…
Tag: pietruszka
Porady i Ciekawostki
Wołowina duszona na wędzonce z warzywami
by Monika Kotowicz • • 0 Comments
Składniki: 1 kg wołowiny 10 dag wędzonki 1 cebula 1 marchew 1 pietruszka ½ selera 2 listki laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego 1 szkl czerwonego wytrawnego wina 1 łyżka soku z cytryny ½ szkl bulionu warzywnego 2 łyżki tłuszczu sól pieprz Sposób wykonania: Mięso natrzeć solą po czym zrobić w nim nacięcia nożem, w które…
Porady i Ciekawostki
Sos jarzynowy z fasolą
by Dorota Pięta • • 0 Comments
Składniki: 10 dag fasoli marchewka pietruszka plaster selera 1 cebula 1 łyżka masła 1 łyżka ketchupu 1 szkl wywaru z fasoli sól pieprz cukier Sposób wykonania: Fasolę zalać wodą i odstawić na noc. Następnego dnia dodać do fasoli jarzyny i gotować do miękkości. Wówczas całość przetrzeć przez sito. Dodać ketchup i wymieszać. Doprawić do smaku…
Porady i Ciekawostki
Sos jarzynowy Joli
by Jolanta Rodak • • 0 Comments
Składniki: 1 szkl bulionu warzywnego 1 plaster selera 1 pietruszka 1 cebula 1 ziemniak 1 marchew 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 1 łyżka soku cytrynowego sól pieprz cukier Sposób wykonania: Seler, pietruszkę, cebulę, ziemniaka i marchew dokładnie oczyścić i drobno pokroić. Przełożyć warzywa do rondelka po czym zalać je bulionem. Trzymać na małym ogniu…
Listy
Smażona sielawa w marynacie
by Jadwiga Żak • • 0 Comments
Składniki: 1 kg sielawy ½ szkl mąki ½ szkl oleju 1 cebula 1 pietruszka plaster selera 2 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego 2 goździki ½ szkl octu 2 szkl wody szczypta cukru Sposób wykonania: Rybę oczyścić i podzielić na mniejsze porcje, które oprószyć solą i obtoczyć w mące po czym usmażyć na złoto z…