Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: pierwsze

Zupa ogórkowa z wkładką- Iwony

Składniki:

  • 10 średniej wielkości ogórków kiszonych
  • kawałek selera
  • 1 średnia pietruszka
  • 3 marchewki
  • 10 ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • bulion drobiowy
  • ½ szklanki słodkiej śmietany
  • ½ szklanki posiekanego zielonego koperku
  • sól, pieprz do smaku

    Wkładka:

  • ½ kg drobiowego mięsa mielonego
  • 5 łyżek bułki tartej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • sól, pieprz do smaku

Zupa z rabarbaru z dodatkiem truskawek

Składniki: ½ kg rabarbaru 1/5 dkg mąki ziemniaczanej ½ szklanki śmietany cynamon goździki skórka cytrynowa Sposób przyrządzenia: Rabarbar umyć, pokroić na kawałki, zalać wrzącą wodą 6 szklanek, dodać goździki, cynamon i skórkę cytrynową, rozgotować. Przetrzeć przez sito, dodać cukier.  Z mąki i śmietany zrobić zawiesinę, wlać do zupy i zagotować. Podawać z grzankami i świeżymi…