Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: pierogi

Kołduny po litewsku

Składniki:
Ciasto:

  • 35 dag mąki
  • 1 jajko
  • 150 ml wody
  • sól

Nadzienie:

  • 25 dag baraniny z udźca
  • 10 dag polędwicy wołowej
  • 10 dag łoju wołowego lub szpiku
  • 5 dag cebuli
  • 2 dag tłuszczu do gotowania
  • 4 dag masła do polania
  • sól, pieprz, czosnek i majeranek do smaku

Pielmienie (przepis z komentarzem)

Jednym z najpopularniejszych rosyjskich dań są pielmienie. Podają je w wyspecjalizowanych barach zwanych „Pielmiennaja”. Zamrożone pielmienie sprzedaje się w sklepach w jaskrawo-czerwonych opakowaniach. Ale każda prawdziwa gospodyni uważa za swój obowiązek przygotowanie pielmieni w domu. Pielmienie, pochodzące z Syberii i często nazywane syberyjskimi, stały się popularne w całym kraju. Syberia to nie tylko olbrzymie i bajecznie bogate tereny, nie tylko zadziwiające miasta, rzeki i jeziora, to również ojczyzna wielu oryginalnych potraw, które weszły w skład kuchni ogólnorosyjskiej. Pielmienie znane były na Syberii od dawna. W języku Korni, mieszkańców okolic Uralu, słowo „pielmiań” oznacza ..chlebowe ucho”. I rzeczywiście pielmienie przypominają kształtem ucho. Przyrządza się je z ciasta i mięsa. Na Syberii robi się je tysiącami a następnie zamraża: sprzyjają temu syberyjskie mrozy. Każdy Sybirak udając się na polowanie, na połów ryb lub po prostu w daleką drogę, obowiązkowo zabierał cały worek pielmieni. Wystarczy rozpalić ognisko i wrzucić do wrzącej wody skamieniałe na mrozie pielmienie, aby za kilka minut apetyczny zapach rozniósł się nad tajgą: obiad gotowy.
Aby przygotować pielmienie, należy najpierw wyrobić ciasto. Na stolnicę nasypać 30—40 dag przesianej mąki, zrobić w mące zagłębienie, położyć łyżeczkę soli, jedno dwa jaja, wlać pół szklanki ciepłej wody i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i pozostawić na 30—40 minut. W tym czasie przygotować farsz mięsny. 20 dag wołowiny i 20 dag wieprzowiny zemleć dwukrotnie razem z dwiema cebulami. Dodać do smaku sól i pieprz, a także zimną przegotowaną wodę. Farsz powinien być rzadszy niż farsz na kotlety. Gdy będzie gotowy, powracamy do ciasta. Ciasto należy cienko rozwałkować, wyciąć z niego krążki i na każdym położyć kulkę farszu. Brzegi ciasta połączyć i zlepić nie jest to wcale takie proste. Różne gospodynie robią bardzo różne pielmienie: jedne duże, inne maleńkie, jedne lepią je wręcz artystycznie, inne dużo prościej. Gotowe pielmienie należy wstawić do lodówki, aby stwardniały. Przed podaniem gotować je około 10 minut w osolonej wodzie, póki nie wypłyną. Do pielmieni podaje się śmietanę, topione masło, ocet, pieprz i musztardę.