Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: pierogi

Pierogi z mięsem

Składniki:
Ciasto:

  • 3 szklanki  mąki
  • 1 szklanka wody lub mleka
  • 1 łyżka masła lub oliwy
  • 1 jajko
  • sól

Farsz:

  • 1/2 kg gotowanego mięsa wołowego ( z rosołu),
  • 1 duża cebula
  • łyżka smalcu
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz

Pierogi ruskie

Składniki:
Ciasto:

  • 35 dkg maki
  • 1 jajo
  • około -1/8 l wody
  • 4 dkg masła do polania

Sposób przyrządzenia:
Mąkę przesiać na stolnicy, wbić jajo, dodać sól zagnieść wolne ciasto,starannie wyrobić Podzielić na dwie części , przykryć miseczką aby ciasto nie obsychało Każdą część wałkować dosyć cienko , wykrawać foremka albo szklanką krążki o średnicy 5 cm Na środek ,nałożyć łyżeczką nadzienie,składać na pół , zlepić pierogi dokładnie i mocno , uważając by nadzienie nie dostało się między brzegi, pierogi wówczas łatwo pękają i rozgotowują się. Zlepione pierogi układać na desce posypanej mąką. Przykryć serwetka aby nie obsychały Zagotować osoloną wodę w dużym płaskim rondlu Na wrzącą wodę kłaść pierogi partiami, zamieszać łyżką ,przykryć gdy podpłyną do góry odkryć i zagotować, wybrać łyżką cedzakową , na cedzak, przelać gorącą wodą ,osączyć Włożyć na półmisek Polać tłuszczem.

Farsz:

  • 80 dkg ziemniaków
  • 20 dkg sera twarogu
  • 5 dkg cebuli
  • 3 dkg tłuszczu
  • sól pieprz

Koperty grzybowe

  Składniki: Ciasto: 1 kg mąki 1 szklanka mleka 5 dkg drożdży 4 jajka 30 dkg margaryny 2 łyżki cukru 1/2 łyżeczki soli Farsz: 50 dkg grzybów 3-4 cebule 5 dkg margaryny przyprawy Sposób przyrządzenia: Przygotuj roztwór drożdżowy z mleka, drożdży, z części mąki i cukru. Resztę mąki przesiej, dodaj margarynę, jaja (jedno białko zostaw…