Składniki:
- 6 łyżek tłustego twarogu
- 4 płaskie łyżki mąki
- 2 łyżeczki masła
- 1 żółtko
- 1 białko
- 1 łyżeczka masła do polania
- szczypta soli
Sposób przyrządzenia:
Przesiać mąkę przez sito. Twaróg dobrze odcisnąć, przetrzeć przez sitko albo przez tarkę o drobnych oczkach. Masło utrzeć z żółtkiem, połączyć z twarogiem, dodać sól i przesypując masę mąką, wszystko dokładnie wymieszać. Ubić pianę na sztywno, dodać do masy, ostrożnie wymieszać. Na stolnicy posypanej mąką uformować gładki wałek o średnicy 3 cm, lekko spłaszczyć nożem i pokroić na skośne odcinki o długości 3 cm. Pierogi gotować w osolonym wrzątku. Po ugotowaniu wyłowić je (nie przelewać gorącą wodą), odsączyć na cedzaku i polać gorącym masłem.
Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: Bahus
2 comments for “Pierogi leniwe bardzo syte”