Składniki :
Ciasto:
Ciasto:
- 35 dkg (2 pełne szklanki) mąki
- 20 dkg masła lub margaryny
- 1 żółtko
- szczypta soli
- szczypta utartej gałki muszkatołowej
Nadzienie:
- 4 topione serki gouda lub inne
- 1 jajko do posmarowania pierogów przed upieczeniem
- trochę masła lub margaryny do posmarowania blaszki
Pierogi
Wiejskie pierogi z kasza gryczaną i twarożkiem
by Aleksandra Wachowska • • 0 Comments
Pierogi
Pierogi z mieloną wołowina i szynką parmeńską
by Aleksandra Wachowska • • 1 Comment
Pierogi
Pierogi z truskawkami
by Agnieszka Boruc • • 0 Comments
Kopytka
Pierogi „kopytka” z kaszy jaglanej
by Magdalena Bojsza • • 0 Comments
Składniki: 40 dag kaszy jaglanej 2 szklanki mleka łyżka masła 3 jaja 25 dag mąki, 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej nać pietruszki sól cukier Sposób przyrządzenia: Kaszę jaglaną sparzyć wrzątkiem, odsączyć i zalać gorącym mlekiem. Przykryć i uprażyć w piekarniku. Następnie ostudzić, zemleć w maszynce, wbić jaja, dodać mąkę, masło i dodatki. Z przygotowanego ciasta zrobić…