Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: pieczona

Pieczeń z łopatki wieprzowej

Składniki: 2 kg łopatki wieprzowej 2 cebule 6 ząbków czosnku 1 liść laurowy sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Mięso umyć, osuszyć. Ostrym nożem wykonać małe , głębokie nacięcia i w każdy włożyć ząbek czosnku, natrzeć solą i odłożyć do lodówki na kilka godzin. Po wyjęciu uformować i obwiązać białym, bawełnianym sznurkiem. Ułożyć mięso w naczyniu żaroodpornym…

Aromatyczna pieczeń świąteczna

Składniki: 2 – 3 kg schabu, łopatki lub karczku wieprzowego 5 łyżek posiekanych drobno ulubionych ziół (majeranek, szałwia, tymianek) ½ łyżeczki nasion kminku 5 posiekanych drobno ząbków czosnku ½ szklanki oliwy sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Mięso umyć, dokładnie osuszyć. Zioła i przyprawy wymieszać z oliwą i tą mieszanką natrzeć dokładnie mięso. Odstawić zawinięte w folię…

Gęś pieczona po dworsku

Składniki: 1 duża gęś (około 5 kg) 1 kg ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę 2 średnie cebule pokrojone w ósemki 5 kwaśnych jabłek obranych pokrojonych w ósemki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki masła rozmaryn sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Piekarnik rozgrzać do temperatury 230 stopni c. Ziemniaki obgotować przez około 8 minut. Na patelni…

Kaczka po królewsku w pomarańczach

 

Składniki:

  • 1 duża kaczka wraz z podrobami
  • 2 łyżeczki posiekanego rozmarynu
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżeczki drobno pokrojona skórka pomarańczy (bez białej włókniny)
  • 1 duża cebula pokrojona na ćwiartki
  • 1 marchew pokrojona wg uznania
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 ½ szklanki bulionu drobiowego (nie solonego)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 6 ziaren pieprzu
  • 4 goździki (opcjonalnie)
  • ¼ szklanki białego octu winnego
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 1 pomarańcza obrana i pokrojona w plastry
  • 1/3 szklanki blanszowanej skórki pomarańczowej (bez białej włókniny)