Składniki:
- ½ kg filetów z pangi
- cytryna
- łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- kilka listków świeżej bazylii
- 3 łyżki oliwy
- sól, biały pieprz
Składniki: 2 kg łopatki wieprzowej 2 cebule 6 ząbków czosnku 1 liść laurowy sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Mięso umyć, osuszyć. Ostrym nożem wykonać małe , głębokie nacięcia i w każdy włożyć ząbek czosnku, natrzeć solą i odłożyć do lodówki na kilka godzin. Po wyjęciu uformować i obwiązać białym, bawełnianym sznurkiem. Ułożyć mięso w naczyniu żaroodpornym…
Składniki: 2 – 3 kg schabu, łopatki lub karczku wieprzowego 5 łyżek posiekanych drobno ulubionych ziół (majeranek, szałwia, tymianek) ½ łyżeczki nasion kminku 5 posiekanych drobno ząbków czosnku ½ szklanki oliwy sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Mięso umyć, dokładnie osuszyć. Zioła i przyprawy wymieszać z oliwą i tą mieszanką natrzeć dokładnie mięso. Odstawić zawinięte w folię…
Składniki: 1 duża gęś (około 5 kg) 1 kg ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę 2 średnie cebule pokrojone w ósemki 5 kwaśnych jabłek obranych pokrojonych w ósemki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki masła rozmaryn sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Piekarnik rozgrzać do temperatury 230 stopni c. Ziemniaki obgotować przez około 8 minut. Na patelni…
Składniki: