Składniki: 750 g mielonego mięsa 1 szkl. masła 2 jajka ½ szkl. śmietany 100 g grzybów 1 cebula 1 szkl. startego żółtego sera łyżka posiekanej natki pietruszki sól pieprz Sposób wykonania: Grzyby oraz cebulę posiekać po czym podsmażyć na rozgrzanym maśle. Następnie dodać mięso, przesmażyć i dodać ser, jajka, śmietanę oraz natkę pietruszki. Całość wymieszać…
Tag: pasztety
Zakąski
Znakomity pasztet domowy
by Renata Rybicka • • 4 komentarze
Oto wypróbowany przepis na pasztet. Ostateczna receptura ustaliła się w czasie kilku lat prób i błędów. Tak więc jest wypróbowany na własnym żołądku. Ostateczny przepis jest prosty, łatwy, tani, a efekt znakomity. W zależności od dodatków może to być pasztet codzienny albo bardzo wykwintny.
Składniki na wersję podstawową:
- 1 kg wołowiny bez kości(wyłącznie szponder albo pręga)
- 1 kg chudego podgardla wieprzowego
- 0,5 kg wątroby wieprzowej (wyłącznie wieprzowej)
- 2 bułki kajzerki
- 2 duże cebule
- 2 jajka
- 1 gałka muszkatołowa średniej wielkości
- 3 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Zakąski
Pasztet z zająca
by Oleczka 85 • • 0 Comments
Składniki:
- przodek zająca z podrobami
- 25 dag tłustej wieprzowiny (najlepiej podgardle wieprzowe)
- 5 dag słoniny
- pietruszka
- marchew
- cebula
- kilka sztuk suszonych grzybków
- bułka
- 4 jaja
- 25 dag wątróbki cielęcej
- kieliszek koniaku
- wędzona słoninka do wyłożenia formy
- sól
Produkty Kamis:
- 8 ziarenek ziela angielskiego
- 1-2 liście laurowe
- gałka muszkatołowa
- pieprz czosnkowy
- imbir
Półmięsne
Złociste paszteciki*
by Oleczka 85 • • 0 Comments
Składniki: Ciasto: 25 dag mąki 2 dag drożdży 2 jaja 1/2 szklanki mleka 1 łyżeczka cukru sól 1 żółtko 2 płaskie łyżeczki tłuszczu Nadzienie: 75 dag kwaszonej kapusty 2 dag suszonych grzybów 1 średnia cebula 1 czubata łyżka tłuszczu sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Przygotować nadzienie: grzyby umyć, przełożyć do garnka i ugotować w niewielkiej ilości…
Inne mięsa
Pasztet z królika z kurkami i zielonym pieprzem
by Krystyna • • 0 Comments
Składniki: 1,5 kgprzód i podroby z królika 30 dag podgardla wieprzowego kilkanaście mrożonych kurek 1 duża cebula 1/2 średniego selera liść laurowy 1 łyżeczka ziaren zielonego pieprzu 40 dag wątroby wieprzowej lub drobiowej 2 bułki 1 łyżeczka oliwy 2 łyżki masła 3 jaja sól, pieprz Sposób wykonania: Kurki rozmrozić, obsmażyć na maśle aż odparują. Zielony pieprz odsączyć z zalewy.Przód…