Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: pasta

Adżika kaukaski przysmak

Adżika niepodzielnie króluje w  kuchni kaukaskiej. Ta znakomita pasta przyprawowa jest składnikiem wielu dań kuchni gruzińskiej czy abchaskiej, a sam w sobie stanowi nieodzowny dodatek do wszelkiego rodzaju zup, sosów czy mięs. Adżika to pikantna pasta z papryki, pomidorów, czosnku i innych regionalnych dodatków. Każda gruzińska gospodyni ma własny sposób jej przyrządzania. W Abchazji spożywanie…

Ogórkowo miętowa sałatka (pasta) do kanapek

Składniki: ½ ogórka bez nasion pokrojonego w cienkie plasterki 5 drobno posiekanych listków mięty 5 dkg twarożku śmietankowego 1 łyżka miękkiego masła sól Sposób przyrządzenia: Ogórki posolić, wymieszać, odstawić na 30 minut, po tym czasie dokładnie odcisnąć wydzielający się sok, dodatkowo osuszyć ręcznikiem papierowym. Tak przygotowane ogórki wymieszać z twarogiem, masłem i listkami mięty. Używać…

Pasta z białego sera z ziołami Iwony

Składniki: 20 dkg białego sera ½ szklanki śmietany ½  łyżeczki ziół / kminek, mięta, majeranek / sól, pieprz do smaku 1 pomidor 5 rzodkiewek Sposób przyrządzenia: Ser rozetrzeć ze śmietaną na gładką masę, dodać zioła, doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Podawać z białym pieczywem, plasterkami rzodkiewek i plastrami pomidorów.