Adżika niepodzielnie króluje w kuchni kaukaskiej. Ta znakomita pasta przyprawowa jest składnikiem wielu dań kuchni gruzińskiej czy abchaskiej, a sam w sobie stanowi nieodzowny dodatek do wszelkiego rodzaju zup, sosów czy mięs. Adżika to pikantna pasta z papryki, pomidorów, czosnku i innych regionalnych dodatków. Każda gruzińska gospodyni ma własny sposób jej przyrządzania. W Abchazji spożywanie…
Tag: pasta
Listy
Ogórkowo miętowa sałatka (pasta) do kanapek
by Olga Kmita • • 0 Comments
Składniki: ½ ogórka bez nasion pokrojonego w cienkie plasterki 5 drobno posiekanych listków mięty 5 dkg twarożku śmietankowego 1 łyżka miękkiego masła sól Sposób przyrządzenia: Ogórki posolić, wymieszać, odstawić na 30 minut, po tym czasie dokładnie odcisnąć wydzielający się sok, dodatkowo osuszyć ręcznikiem papierowym. Tak przygotowane ogórki wymieszać z twarogiem, masłem i listkami mięty. Używać…
Listy
Pasta z zielonych oliwek
by Karina Główka • • 0 Comments
Listy
Pasta z białego sera z dżemem wiśniowym Iwony
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 20 dkg białego sera 1/3 szklanki mleka 1/3 szklanki dżemu wiśniowego szczypta soli cukier do smaku Sposób przyrządzenia: Mleko zagotować i wystudzić, twaróg rozetrzeć z mlekiem na gładką masę, dodać dżem wiśniowy i szczyptę soli, ewentualnie dodać cukier do smaku, wymieszać. Pastą można smarować naleśniki.
Listy
Pasta z białego sera z ziołami Iwony
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 20 dkg białego sera ½ szklanki śmietany ½ łyżeczki ziół / kminek, mięta, majeranek / sól, pieprz do smaku 1 pomidor 5 rzodkiewek Sposób przyrządzenia: Ser rozetrzeć ze śmietaną na gładką masę, dodać zioła, doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Podawać z białym pieczywem, plasterkami rzodkiewek i plastrami pomidorów.