Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: pasta

Królik tandoori z grilla

Składniki:

    • 6 tylnych udek z królika
    • sól, pieprz
  • Marynata:

    • sok z 1 cytryny
    • 3 cm pokrojonego drobno kłącza imbiru
    • 3 zgniecione w prasce ząbki czosnku
    • 1 zielone, drobno posiekane chili
    • 1 posiekana gałązka kolendry
    • 2 łyżki pasty tandoori
    • 1 łyżeczka garam masala
    • 1 łyżeczka mielonego kminku
    • 1 łyżeczka kurkumy
    • 1 łyżeczka mielonego chili
    • 2 szklanki jogurtu
    • 2 łyżki oleju
    • sól, pieprz

Adżika Armeńska

Składniki: 5 kg pomidorów 1 kg obranego czosnku ½ kg czerwonej papryki 10 dkg mielonego chili sól do smaku Sposób przyrządzenia: Pomidory, czosnek i papryka oczyścić z niejadalnych końcówek, zmielić w maszynce do mięsa. Umieścić warzywa w kamionkowym szklonym naczyniu, dodać sól i chili, pozostawić na 15 dni w temperaturze pokojowej codziennie mieszając. Przełożyć do…

Adżika z przyprawą khmeli suneli

Składniki: 30 dkg khmeli  sunęli 10 dkg czosnku 10 dkg nasion kolendry 10 dkg mielonego kopru 1 szklanka białego octu winnego Sposób przyrządzenia: Paprykę umyć, oczyścić ze zbędnych części (nasion z papryki nie usuwać). Czosnek  obrać. Zemleć w maszynce do mięsa. W rondlu wymieszać zmielone warzywa z pozostałymi składnikami. Przełożyć do sterylnych słoików, szczelnie zamknąć.…

Adżika z chrzanem

Składniki: 5 kg pomidorów 1 kg słodkiej papryki 50 dkg tartego chrzanu 30 dkg czosnku 5 papryczek chili 2 szklanki octu 2 szklanki cukru 1 szklanka soli Sposób przyrządzenia: Pomidory i paprykę umyć, oczyścić ze zbędnych części (nasion z papryki nie usuwać). Czosnek  obrać. Zemleć w maszynce do mięsa. W rondlu wymieszać zmielone warzywa z…