Składniki: 4 szkl wody 1 łyżeczka soli 1 szkl polenty ½ szkl startego parmezanu 1 łyżka masła Sposób wykonania: Wodę doprowadzić do wrzenia, osolić do smaku po czym cały czas mieszać trzepaczką wlewać stopniowo polentę. Następnie zmniejszyć ogień i gotować do zgęstnienia od czasu do czasu mieszając drewnianą łyżka. Po około 25 minutach dodać masło…
Tag: parmezan
Listy
Pasztet z marchewki i grzybów
by Aleksandra Wąsik • • 0 Comments
Składniki: ¼ szkl masła 2 ząbki czosnki ½ kg grzybów 1 szkl posiekanych szalotek 4 ½ szkl startej marchewki 5 jajek 1 szkl bułki tartej 1 szkl startego parmezanu sól pieprz ½ łyżeczki oregano ½ łyżeczki rozmarynu Sposób wykonania: Masło wrzucić do rondelka i roztopić na małym ogniu, wówczas wrzucić posiekane grzyby, czosnek oraz szalotki.…
Listy
Fenkuł z cytryną i parmezanem Alicji
by Alicja Zaręba • • 0 Comments
Składniki: 2 fenkuły ½ cytryny 1 kawałek sera Asiago 1 łyżeczka oliwy z oliwek szczypta soli Sposób wykonania: Bulwy rozdzielić na pojedyncze warstwy, środek wyrzucając. Ułożyć je na talerzu w piramidkę. Skropić je sokiem z cytryny i posypać startym serem. Następnie skropić je oliwą z oliwek i oprószyć solą do smaku.
Listy
Nadziewane pieczarki Dominika
by Dominika Książek • • 0 Comments
Listy
Polędwica na grzance
by Michał Musiał • • 0 Comments
Składniki: 40 dag polędwicy wołowej 4 kromki bułki 4 cienkie plasterki pasztetu ½ łyżeczki posiekanego rozmarynu 2 łyżki masła sól pieprz 1 łyżeczka startego parmezanu Sposób wykonania: Polędwice wołową pokroić na plastry. Następnie kromki bułki posmarować masłem oraz pasztetem po czym ułożyć na nich mięso. Lekko docisnąć ręką po czym oprószyć solą, pieprzem oraz rozmarynem.…