Składniki: 1 szkl ryżu 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek 2 łyżki masła 2 pomidory kilka listków bazylii 2 łyżki parmezanu 2 plasterki szynki puszka zielonego groszku sól Sposób wykonania: Ryż ugotować według opisu na opakowaniu po czym go odcedzić i dodać do niego parmezan oraz masło. Całość dokładnie wymieszać. Następnie nakładać ryż…
Tag: parmezan
Listy
Risotto z grzybami z parmezanem
by Wanda Piątek • • 0 Comments
Składniki: 1 szkl ryżu 20 dag świeżych grzybów cebula 2 łyżki parmezanu 1 łyżka oliwy 1 łyżka masła 1 szkl bulionu grzybowego sól pieprz Sposób wykonania: Posiekaną cebulę udusić na rozgrzanej oliwie z dodatkiem masła, wówczas dodać pokrojone w plasterki grzyby i dusić przez kilka minut. Następnie dodać ryż i dusić przez kolejne kilka minut…
Listy
Sałatka cezar Justyny
by Justyna Grzelak • • 0 Comments
Składniki: 1 główka sałaty lodowej 2 łyżeczki mielonego parmezanu kilka filecików anchois 2 ząbki czosnku 1 łyżka jasnego sosu sojowego 1 żółtko ½ łyżeczki sosu Worcester szczypta pieprzu 1 łyżka soku z cytryny grzanki z małej bagietki 2 łyżki oliwy z oliwek Sposób wykonania: Fileciki anchois drobno pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę, dodać żółtka, sos…
Listy
Carpaccio z łososia Teresy
by Teresa Owczarek • • 0 Comments
Składniki: 20 dag wędzonego łososia 2 łyżki parmezanu 2 łyżki wody mineralnej 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu winnego 1 łyżka musztardy 1 łyżka kaparów sól pieprz cukier Sposób wykonania: Plastry wędzonego łososia ułożyć na półmisku. Udekorować je startym na dużych oczkach parmezanem oraz kaparami. Następnie do słoika wlać oliwę, ocet winny, musztardę,…
Listy
Pieczone pomidory z rozmarynem
by Donata Tomaszewska • • 0 Comments
Składniki: 6 pomidorów ½ łyżeczki suszonego rozmarynu ½ łyżeczki soli szczypta pieprzu 1 ząbek czosnku 1 łyżki oliwy z oliwek kilka listków bazylii 1 łyżka parmezanu Sposób wykonania: Pomidory lekko naciąć na krzyż przy ogonku po czym delikatnie je rozchylić i wypełnić przyprawami. Następnie posmarować je olejem i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Wstawić do rozgrzanego…