Składniki:
- 1 główka sałaty lodowej
- 2 łyżeczki mielonego parmezanu
- kilka filecików anchois
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego
- 1 żółtko
- ½ łyżeczki sosu Worcester
- szczypta pieprzu
- 1 łyżka soku z cytryny
- grzanki z małej bagietki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Sposób wykonania:
Fileciki anchois drobno pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę, dodać żółtka, sos sojowy, sok z cytryny, sos Worcester oraz szczyptę pieprzu.
Całość dokładnie utrzeć na jednolity sos.
Wówczas dodać jeszcze oliwę z oliwek oraz cukier i ponownie dokładnie wymieszać.
Następnie sałatę porwać na mniejsze kawałki a grzanki z bułki usmażyć na rozgrzanej patelni.
Przełożyć sałatę do miski, posypać grzankami oraz startym parmezanem i polać sosem.