Składniki: 10 krewetek tygrysich 5 małży przegrzebek 15 małży jadalnych, muli 1 mała pokrojona w plastry cukinia 2 łyżki zielonej tajskiej pasty curry ½ szklanki mleka kokosowego sos rybny do smaku cukier brązowy do smaku sól do smaku oliwa Sposób przyrządzenia: W dużej patelni lub wocku rozgrzać oliwę, dodać pastę curry, smażyć mieszając kilkanaście sekund.…
Tag: owoce morza
Sałatki z tuńczykiem
Sałatka z avocado i paluszków krabowych lub tuńczyka
by Kinga • • 0 Comments
Składniki: 2 duże, dojrzałe avocado 20 dkg paluszków krabowych lub tuńczyka konserwowego 3 cytryny 1 łyżka sosu Sambal lub innego ostrego ¼ szklanki majonezu 2 łyżki posiekanej zieleniny (szczypior, natka pietruszki) 1 łyżeczka miodu tart ser mozarella sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Avocado dokładnie umyć, wysuszyć przekroić wzdłuż na połowę. Usunąć pestkę i używając łyżki wydrążyć…
Spaghetti
Makaron spaghetti z mini ośmiorniczkami
by Krystyna • • 0 Comments
Składniki: 50 dkg małych ośmiorniczek 1 opakowanie spaghetti 2 szklanki sosu pomidorowego 3 łyżeczki octu winnego 4 rozdrobnione ząbki czosnku oliwa sól, pieprz, chili Sposób przyrządzenia: Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić, przelać zimną wodą, odstawić. W dużym rondlu doprowadzamy do wrzenia 2 szklanki wody i czerwony ocet winny, dodajemy wymyte ośmiorniczki i dolewamy…