Składniki:
- 50 dkg małych ośmiorniczek
- 1 opakowanie spaghetti
- 2 szklanki sosu pomidorowego
- 3 łyżeczki octu winnego
- 4 rozdrobnione ząbki czosnku
- oliwa
- sól, pieprz, chili
Sposób przyrządzenia:
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić, przelać zimną wodą, odstawić. W dużym rondlu doprowadzamy do wrzenia 2 szklanki wody i czerwony ocet winny, dodajemy wymyte ośmiorniczki i dolewamy wody tak aby ośmiorniczki były nią zakryte. Gotujemy do momentu aż ośmiorniczki zmienią kolor, odcedzamy i odstawiamy aby dokładnie obciekły. W dużej patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy czosnek, smażymy przez minute mieszając, dodajemy sos pomidorowy i przyprawiamy. Do tak przygotowanego sosu dodajemy ośmiorniczki i makaron, podgrzewamy mieszając i podajemy.