Składniki: 40 dkg oczyszczonych odwłoków dużych krewetek 30 dkg małży przegrzebek 20 dkg obsączonych kawałków ananasa konserwowanego Marynata: 2/3 szklanki sosu chili ¼ szklanki octu jabłkowego 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka oleju 1 łyżka sosu Wochester 1 łyżeczka granulowanego czosnku Sposób przyrządzenia: Składniki marynaty dokładnie wymieszać. Umyte o osuszone owoce morza zalać przygotowaną…
Tag: owoce morza
Sałatki
Sałatka z awokado i paluszków krabowych
by Teresa • • 0 Comments
Składniki: 2 dojrzałe awokado 25 dkg paluszków krabowych 3 łyżki sosu winegret 2 łodygo selera naciowego 3 łyżki pokrojonej w kostkę cebuli majonez posiekany koperek Sposób przyrządzenia: Awokado przekroić na połowę, usunąć pestkę, wydrążyć miąższ łyżeczką i pokroić w kostkę. Natychmiast w miseczce skropić go sosem winegret aby nie czerniał. Paluszki krabowe przelać na sicię…
Pizza
Pizza japonska
by Regina • • 0 Comments
Składniki Ciasto: 1 szklanka ciepłego piwa 3 łyżki oliwy 1 łyżka cukru 1,5 łyżki soli gruboziarnistej 4 dkg świeżych drożdży 2,75 – 3, 25 szklanki mąki Sposób przyrządzenia: Zmiksować piwo 2 łyżki oliwy, cukier, sól i drożdże. Płyn przelać do miski i powoli dodając mąkę wyrabiać około 10 minut aż ciasto stanie się sprężyste. Na…
Krewetki
Krewetki królewskie zapiekane
by Kinga • • 0 Comments
Składniki: 12 łyżek miękkiego masła 1 łyżeczka soli 2 drobno posiekane ząbki czosnku 1 szklanka tartej bulki 1/3 szklanki drobno posiekanej natki pietruszki ½ szklanki wytrawnego sherry szczypta pieprzu kajeńskiego szczypta papryki 1 kg odwłoków krewetek tygrysich lub królewskich Sposób przyrządzenia: Krewetki umyć osuszyć. Obrać z chitynowego pancerza. Każdy odwłok naciąć ostrym nożem od strony…
Krewetki
Krewetki królewskie w sosie pomidorowym
by Dominikab • • 0 Comments
Składniki:
- 30 dkg surowych odwłoków dużych krewetek
- 1 łyżeczka soli
- ½ białka jajka, ubić na pianę
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 3 jędrne pomidory
- 1 drobno posiekany ząbek czosnku
- 2 młode cebulki
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżka sosu sojowego
- ½ szklanki bulionu warzywnego
- 1 łyżka wódki czystej
- natka pietruszki