Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: owoce morza

Kebab z owoców morza pieczony na grillu

Składniki: 40 dkg oczyszczonych odwłoków dużych krewetek 30 dkg małży przegrzebek 20 dkg obsączonych kawałków ananasa konserwowanego Marynata: 2/3 szklanki sosu chili ¼ szklanki octu jabłkowego 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka oleju 1 łyżka sosu Wochester 1 łyżeczka granulowanego czosnku Sposób przyrządzenia: Składniki marynaty dokładnie wymieszać. Umyte o osuszone owoce morza zalać przygotowaną…

Sałatka z awokado i paluszków krabowych

Składniki: 2 dojrzałe awokado 25 dkg paluszków krabowych 3 łyżki sosu winegret 2 łodygo selera naciowego 3 łyżki pokrojonej w kostkę cebuli majonez posiekany koperek Sposób przyrządzenia: Awokado przekroić na połowę, usunąć pestkę, wydrążyć miąższ łyżeczką i pokroić w kostkę. Natychmiast w miseczce skropić go sosem winegret aby nie czerniał. Paluszki krabowe przelać na sicię…

Pizza japonska

Składniki Ciasto: 1 szklanka ciepłego piwa 3 łyżki oliwy 1 łyżka cukru 1,5 łyżki soli gruboziarnistej 4 dkg świeżych drożdży 2,75 – 3, 25 szklanki mąki Sposób przyrządzenia: Zmiksować piwo 2 łyżki oliwy, cukier, sól i drożdże. Płyn przelać do miski i powoli dodając mąkę wyrabiać około 10 minut aż ciasto stanie się sprężyste. Na…

Krewetki królewskie zapiekane

Składniki: 12 łyżek miękkiego masła 1 łyżeczka soli 2 drobno posiekane ząbki czosnku 1 szklanka tartej bulki 1/3 szklanki drobno posiekanej natki pietruszki ½ szklanki wytrawnego sherry szczypta pieprzu kajeńskiego szczypta papryki 1 kg odwłoków krewetek tygrysich lub królewskich Sposób przyrządzenia: Krewetki umyć osuszyć. Obrać z chitynowego pancerza. Każdy odwłok naciąć ostrym nożem od strony…