Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: owoce morza

Krewetki w sosie pomidorowym Dominiki

Składniki: 25 dkg oczyszczonych odwłoków krewetek Sos: 2 łyżki oliwy 1 drobno posiekany ząbek czosnku 20 dkg posiekanych konserwowanych pomidorów konserwowych wraz z sokiem 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki 2 łyżki drobno posiekanej bazylii ½ szklanki białego wytrawnego wina sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Na patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek, smażyć 2 minuty mieszając. Dodać…

Mini kanapki z serem kozim i krewetkami

Składniki: 10 gotowanych odwłoków krewetek 10 słonych krakersów 2 łyżki sera koziego sok z cytryny sól, biały pieprz Sposób przyrządzenia: Ser przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny, ma mieć wyraźnie pikantno kwaśny smak. Na krakersie ułożyć warstwę sera, wbić w niego po kilku minutach (krakers lekko zwilgotnieje) wykałaczkę z nabitą nań krewetką, ozdobić gałązką…

Sałatka z owocami morza i jajkami

Składniki: ugotowane młode ziemniaki smażone odwłoki dużych krewetek paluszki krabowe lub mięso z gotowanego kraba 20 dkg smażonych filetów ryby morskiej kawior ugotowane na twardo jajka sól, pieprz do smaku Dressing: majonez musztarda keczup posiekana zielenina Sposób przyrządzenia: Smażoną rybę, ziemniaki i obrane jajka pokroić na części. Paluszki krabowe lub mięso kraba pokroić w grube…

Pikantne krewetki czosnkiem pachnące

Składniki: 2 łyżki oliwy 1 czerwona, oczyszczona z nasion papryka chili 8 ząbków czosnku pokrojonych w plasterki 50 dkg oczyszczonych odwłoków dużych krewetek sól, biały pieprz Sposób przyrządzenia: Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną drobno paprykę, chwilę smażyć aż papryka zacznie zmieniać kolor, dodać czosnek, smażyć uważając aby czosnek nie rumienił się. Po około 1…