Składniki:
- 20 odwłoków dużych krewetek
Marynata:
- natka kolendry – do smaku
- listki bazylii – do smaku
- papryka w proszku
- sól
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka ostrego sosu chili
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przyrządzenia:
Odwłoki krewetek oczyścić z pancerza. Ostrym nożem naciąć od strony grzbietowej, usunąć czarne jelito. Odwłoki umyć, osuszyć. Składniki marynaty wymieszać. W misie umieścić odwłoki krewetek, polać przygotowana marynatą, przemieszać, odstawić na 30 minut. Krewetki przełożyć na durszlak aby obciekły z nadmiaru marynaty. Nabijać odwłoki krewetek na drewniane, namoczone wcześniej w wodzie, szpadki do szaszłyków, piec na dobrze nagrzanym grillu po 3 minuty z każdej strony. Podawać gorące.