Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: owoce morza

Zupa miso z krewetkami

Składniki: 4 szkl. miso z dodatkiem dashi 25 dag surowych krewetek bez skorupek 1 opakowanie kremowego tofu 4 pędy cebuli Sposób wykonania: 4 szklanki wody wlać do garnka i doprowadzić do wrzenia, wówczas dodać misio i dokładnie wymieszać. Następnie dodać krewetki, trzymać na małym ogniu ok. 3 minut. W między czasie tofu pokroić w kostkę…

Meksykańskie ostrygi

Składniki: 10 ostryg w połówce muszli 30 dag kiełbasy chorizo ½ łyżeczki suszonego oregano ¼ szkl. posiekanych liście kolendry 3 łyżki sera cotija 2 łyżki masła grubo ziarnista sól Sposób wykonania: Do robota kuchennego wrzucić kiełbasę, oregano, kolendrę, ser oraz masło. Całość dokładnie wymieszać aby powstała pasta. Następnie do naczynia żaroodpornego wsypać sól, na niej…

Pikantna zupa krewetkowa

Składniki: 12 oczyszczonych odwłoków dużych krewetek 5 różyczek brokułów 2 średnie ziemniaki pokrojone w kostkę 2 marchewki pokrojone na kawałki 1 liść laurowy ½ drobno posiekanej cebuli 2 drobno posiekane ząbki czosnku 2 średnie pomidory, obrane ze skóry, posiekane 1, 5 litra bulionu drobiowego oliwa sok z cytryny, sól, pieprz, mielone chili do smaku posiekana…

Małże w białym winie

Składniki: 1 kg świeżych małży 1 szalotka 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 20 ml wermutu 250 ml wywaru rybnego 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 3 łyżki masła sól pieprz 1 pęczek mieszanych ziół bagietka Sposób wykonania: Posiekaną szalotkę oraz 1 ząbek czosnku poddusić na rozgrzanej oliwie, wówczas wlać wino, wermut oraz wywar rybny i…