Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: owoce morza

Szaszłyki z krewetek miodem glazurowane

Składniki: 12 krewetek 3 łyżki oleju z orzeszków ziemnych 2 łyżki miodu 1 łyżka ostrego sosu 1 łyżeczka liści tymianku sól pieprz Sposób wykonania: Krewetki obrać ze skorupek i żyłek po czym każdą krewetkę nabić na patyczek, wówczas skropić je oliwą i oprószyć solą oraz pieprzem. Ułożyć na grillu i trzymać ok. 2 minut. W…

Ostrygi z grilla w sosie

Składniki: 24 ostrygi na połówkach muszli ½ szkl. ketchupu 1 łyżka jabłkowego octu winnego 1 łyżeczka sos Worcester 1 łyżeczka miodu Sposób wykonania: Ostrygi ułożyć na grillu muszą do dołu. W między czasie ketchup wymieszać z octem winnym, miodem oraz sosem Worcester. Następnie gdy ostrygi zaczną robić się gorące każdą polać sosem i grillować przez…

Ostrygi w chrzanowej śmietanie

Składniki: 12 ostryg na polówce muszli gruboziarnista sól ¼ szkl. śmietany 1 łyżeczka chrzanu sól pieprz Sposób wykonania: Sól wyspać na dno naczynia żaroodpornego po czym ułożyć na niej ostrygi. Następnie śmietanę ubić na sztywno, wówczas doprawić ja do smaku solą oraz pieprzem po czym dodać chrzan i dokładnie wymieszać. Na każdej ostrydze rozłożyć po…