Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pikantna zupa krewetkowa

Składniki:

  • 12 oczyszczonych odwłoków dużych krewetek
  • 5 różyczek brokułów
  • 2 średnie ziemniaki pokrojone w kostkę
  • 2 marchewki pokrojone na kawałki
  • 1 liść laurowy
  • ½ drobno posiekanej cebuli
  • 2 drobno posiekane ząbki czosnku
  • 2 średnie pomidory, obrane ze skóry, posiekane
  • 1, 5 litra bulionu drobiowego
  • oliwa
  • sok z cytryny, sól, pieprz, mielone chili do smaku
  • posiekana nać kolendry lub pietruszki


Sposób przyrządzenia:

W dużym rondlu rozgrzać 1 łyżkę oliwy, dodać czosnek i cebulę, smażyć mieszając 3 minuty, dodać pomidory, smażyć kolejne 2 minuty. Dodać bulion, liść laurowy, ziemniaki, marchewkę, gotować powoli aż będą miękkie. Dodać krewetki i brokuły, przyprawić pikantnie i powoli gotować 3 do 5 minut aż krewetki zrobią się różowe. Dodać sok cytrynowy, wymieszać, dodać natkę i podawać.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *