Składniki: 600 g sprawionych ośmiornic 1 pęczek natki pietruszki 4 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny sól pieprz Sposób wykonania: Ośmiornice pokroić na kawałki, które ułożyć na foli aluminiowej posmarowanej oliwą. Grillować na rozgrzanym ruszcie około 5 minut. W trakcie pieczenia smarować oliwą. Przed podaniem ośmiornicę skropić sokiem cytryny…
Tag: owoce morza
Owoce morza
Ostrygi zapiekane z botwiną
by Krzysztof Miedziński • • 0 Comments
Składniki: 16 ostryg 250 g botwiny 1 pęczek cebulki dymki 3 ząbki czosnku 300 g masła 4 łyżki bulionu sól pieprz 3 żółtka 125 ml wytrawnego białego wina 2 gałązki estragonu 2 gałązki trybuli Sposób wykonania: Posiekana dymkę i czosnek przesmażyć na 2 łyżkach rozgrzanego masła, wówczas dodać posiekaną botwinę i dusić przez kilka minut.…
Krewetki
Krewetki czosnkowe
by Mariola Śmietana • • 0 Comments
Ryż
Ryż z krewetkami i groszkiem
by Martyna Konior • • 0 Comments
Składniki: 35 dag ugotowanego ryżu 10 dag groszku 5 dag gotowanej szynki 5 dag krewetek 1 dymka 2 jajka 1 łyżka sosu sojowego olej arachidowy Sposób wykonania: Jajka roztrzepać po czym wylać je na rozgrzany olej i smażyć aż się zetną i powstanie cieniutki omlet, wówczas pokroić go w paski. Następnie na rozgrzanym oleju podsmażyć…
Sałatki z ryżem
Sałatka ryżowa z krewetkami
by Maria Kmita • • 0 Comments
Składniki: 1 ½ szkl. ugotowanego ryżu 1 puszka krewetek w sosie własnym ½ szkl. pokrojonych rzodkiewek 1 łyżka pokrojonej czerwonej cebuli ½ szkl. żółtej papryki pokrojonej w kostkę szczypiorek koperek sól pieprz Sos: 2/3 szkl. majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego sól pieprz Sposób wykonania: Składniki podane na sos dokładnie ze sobą wymieszać. Następnie ryż wymieszać…