Składniki: ½ kg jarzębiny ¼ kg cukru ½ kg jabłek ½ kg gruszek 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki brandy 1 op środka żelującego Sposób wykonania: Jarzębinę dokładnie oczyścić po czym wstawić do zamrażalnika na 2 godziny. Po tym czasie przełożyć ją do garnka, podlać odrobiną wody. Zasypać je cukrem i dusić do miękkości…
Tag: owoc
Porady i Ciekawostki
Chutney morelowy
by Ada Guzek • • 0 Comments
Składniki: 1 kg moreli 1 cytryna 3 ząbki czosnku garść rodzynków 1 łyżka pokrojonego korzenia imbiru cukier sól pieprz Sposób wykonania: Umyte morele przekroić na połówki usuwając pestki. Przełożyć je do garnka, podlać odrobiną wody i gotować pod przykryciem około 15 minut. Po tym czasie dodać sok i skórkę z cytryny, rodzynki, przeciśnięte przez praskę…
Porady i Ciekawostki
Zupa melonowa z imbirem
by Izabella Kuna • • 0 Comments
Składniki: 1 melon ½ łyżeczki imbiru ½ l jogurtu ½ szkl soki pomarańczowego 1 łyżka miodu kilka listków mięty owoce sezonowe sól Sposób wykonania: Melona obrać, przekroić na połówki i usunąć pestki po czym pokroić na mniejsze kawałki. Dodać do nich imbir i całość dokładnie zmiksować. Wówczas dodać sok pomarańczowy, jogurt oraz miód. Całość dokładnie…