Składniki: 250 g posiekanych orzechów włoskich 300 ml koziego mleka 3-4 łyżki miodu 4 surowe żółtka Sposób wykonania: Orzechy zalać mlekiem i trzymać na małym ogniu aż całość zgęstnieje. Wówczas przełożyć rondelek do garnka z gotującą się wodą. Całość ubijać w trackie dodając stopniowo żółtka a potem miód. Gdy całość zgęstniej zestawić z ognia i…
Tag: orzechy
Listy
Jabłka z serowym kleksem
by Ewelina Stypuła • • 0 Comments
Składniki: 2 jabłka 6 dag sera rokfor 6 dag białego twarożku 8 10 połówek orzecha włoskiego sok z cytryny sól pieprz Sposób wykonania: Rokfor rozgnieść widelcem po czym dodać do niego twarożek. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Następnie obrane jabłka pokroić w plasterki , które skropić sokiem z cytryny aby…
Listy
Cukinia w wersji wegetariańskiej
by Anna Kargol • • 0 Comments
Składniki: 4 duże cukinie 1/4szklanki oliwy z oliwek 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich 3 łodygi selera naciowego 4-5 ząbków czosnku 2 średnie cebule 2 łyżki octu balsamicznego 1 szklanka posiekanej zieleniny /natka pietruszki i bazylia/ sól, cukier, pieprz do smaku przyprawa curry Sposób przyrządzenia: Cukinie umyć, obrać, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne.…
Listy
Sos z orzechów, natki pietruszki i chleba
by Sylwia Hałat • • 0 Comments
Listy
Keksowe ciasto migdałowe
by Justyna Przybysławska • • 0 Comments
Składniki: 6 jajek 1 szkl. mąki ½ łyżeczki startych goździków 1 szkl. cukru pudru łyżka soku z cytryny 1 szkl. mielonych orzechów 1 szkl. posiekanych migdałów ½ szkl. rodzynek masło cukier puder Sposób wykonania: Białka ubić z 1 łyżką cukru. Natomiast resztę cukru utrzeć razem z żółtkami pod koniec dodając sok z cytryny. Następnie dodać…