Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Keksowe ciasto migdałowe

Składniki:

  • 6 jajek
  • 1 szkl. mąki
  • ½ łyżeczki startych goździków
  • 1 szkl. cukru pudru
  • łyżka soku z cytryny
  • 1 szkl. mielonych orzechów
  • 1 szkl. posiekanych migdałów
  • ½ szkl. rodzynek
  • masło
  • cukier puder

Sposób wykonania:

  1. Białka ubić z 1 łyżką cukru.
    Natomiast resztę cukru utrzeć razem z żółtkami pod koniec dodając sok z cytryny.
    Następnie dodać do masy żółtkowej, pianę z białek, bakalie, goździki oraz mąkę.
    Całość delikatnie wymieszać  i przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i piec około 15 minut.
    Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *