Składniki: ½ szkl. posiekanych zielonych listków kolendry 3-4 ząbki czosnku 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka miodu szczypta mielonego imbiru ½ szkl. bulionu sól pieprz Sposób wykonania: Czosnek przecisnąć przez praskę, kolendrę i orzechy drobno posiekać. Całość dokładnie wymieszać po czym dodać miód, sok z cytryny oraz bulion. Całość…
Tag: orzechy
Listy
Jabłka zapiekane w orzechach
by Lidia Jędruch • • 0 Comments
Składniki: 4 Jabłka sok i starta skórka z 1 cytryny 2 łyżki miodu 50 g posiekanych orzeszków pistacjowych ¾ szkl. deserowego wina Sposób wykonania: Miód, posiekane orzechy oraz skórkę z cytryny utrzeć. Następnie jabłka obrać skroić sokiem z cytryny i natrzeć je orzechową pastą. Przełożyć jabłka do naczynia żaroodpornego . Podlać je winem i wstawić…
Listy
Gruszki zapiekane w miodowej paście
by Judyta Hamera • • 0 Comments
Składniki: 4 gruszki sok i starta skórka z 1 cytryny 2 łyżki miodu 50 g posiekanych orzeszków pistacjowych ¾ szkl. deserowego wina Sposób wykonania: Miód, posiekane orzechy oraz skórkę z cytryny utrzeć. Następnie gruszki obrać skroić sokiem z cytryny i natrzeć je orzechową pastą. Przełożyć gruszki do naczynia żaroodpornego . Podlać je winem i wstawić…
Listy
Pasta porzeczkowo-twarogowa
by Urszula Kanarek • • 0 Comments
Składniki: 150 g twarogu ćwierć szkl. śmietanki 4 łyżki galaretki malinowej 2 łyżki startego chrzanu 2 łyżki soku z pomarańczy 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy łyżeczka miodu sól szczypta pieprz Sposób wykonania: Do twarożku dodać galaretkę, śmietankę oraz chrzan. Całość dokładnie zmiksować. Gdy wszystkie składniki się połączą dodać jeszcze miód, sok i skórkę z…
Listy
Pasta z orzechowo-serowa
by Julia Łaciak • • 0 Comments
Składniki: 250 g sera rokpol 4 łyżki śmietany 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich 3 łyżki posiekanego szczypiorki kilka połówek orzechów włoskich Sposób wykonania: Ser rozetrzeć widelcem po czym dodać do niego śmietankę. Dokładnie wymieszać, wówczas dodać posiekane orzechy i szczypiorek. Ponownie wymieszać. Przełożyć pastę do salaterki udekorować połówkami orzechów włoskich.