Składniki:
- 60 dag mąki
- 1 3/5 kostki masła
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 20 dag cukru pudru
- 3 żółtka
- szczypta soli
- 1 szkl. rozdrobnionych orzechów
Składniki:
Składniki: 40 dag mąki 4/5 kostki masła 10 dag cukru pudru 2 żółtka szczypta soli filiżanka smażonej skórki pomarańczowej filiżanka połówek orzechów włoskich cukier puder Sposób wykonania: Mąkę, masło, żółtka, cukier oraz szczyptę soli wyrobić na gładkie ciasto, które owinąć w folie aluminiowa i wstawić do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkować…
Składniki: 1 szkl. posiekanych orzechów ½ szkl. cukru pudru ½ szkl. mąki szczypta soli 8 jajek łyżeczka proszku do pieczenia cukier puder d o posypania tłuszcz do formy bułka tarta o forma Sposób wykonania: Żółtka razem z cukrem pudrem utrzeć dokładnie po czym dodać orzechy oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać…
Składniki: 4 jajka 4 łyżki cukru pudru 10 dag orzechów szczypta soli sok z ½ cytryny łyżka bułki tartej tłuszcz tabliczka gorzkiej czekolady 1/3 kostki masła Sposób wykonania: Żółtka utrzeć razem z cukrem po czym dodać sok z cytryny, wymieszać i na koniec dodać jeszcze białka ubite na sztywno z dodatkiem soli, delikatnie połączyć. Na…
Składniki: ½ szkl. mąki ½ szkl. posiekanych orzechów ½ skzl. cukru pudru ½ kostki masła 1 op. cukru waniliowego Sposób wykonania: Masło posiekać razem z mąką po czym dodać jeszcze orzechy, cukier waniliowy oraz cukier puder. Całość dokładnie wymieszać. Z powstałego ciasta urywać palcami małe kawałeczki, które posypać na wierzchu ciasta. Kruszonkę również można zetrzeć…