Składniki: 4 cukinie 3 łyżki oliwy z oliwek 1 cebula 1 ząbek czosnku 55 g greckiej fety 25 g orzechów włoskich 55 g tartej bułki 1 jajko 1 łyżeczka posiekanego koperku sól pieprz Sposób wykonania: Cukinię wrzucić do wrzącej wody i gotować około 3 minut po czym ją odcedzić i przelać zimną wodą. Następnie z…
Tag: orzechy włoskie
Listy
Kurczak w sosie orzechowym
by Magda Dudziak • • 0 Comments
Składniki: 8 porcji kurczaka ½ cytryny 3 łyżki oliwy 150 ml wytrawnego białego wina 300 ml rosołu z kurczaka 1 liść laurowy sól pieprz 100 g łuskanych orzechów włoskich 2 ząbki czosnku 150 ml greckiego jogurtu natka pietruszki Sposób wykonania: Na rozgrzaną oliwę wrzucić kawałki kurczaka skropione sokiem z cytryny i obsmażyć na dużym ogniu.…
Listy
Karp z szafranem
by Lidia Jarosz • • 0 Comments
Składniki: 1 kg karpia ½ l bulionu warzywnego ½ cytryny 1 listek laurowy 4 łyżki oliwy z oliwek 4 cebule garść orzechów włoskich 2 garście płatków migdałowych 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 kromka białego chleba szczypta szafranu sól pieprz Sposób wykonania: Karpia oczyścić, pokroić na dzwonka, które oprószyć solą i przełożyć do naczynia żaroodpornego.…
Listy
Pasta orzechowa z ziarnami słonecznika
by Ewka Marek • • 0 Comments
Listy
Kulki z sera z ziołami
by Karolina • • 0 Comments
Składniki: 15 dag serka topionego 7 dag mielonych orzechów włoskich 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Sposób wykonania: Do serka topionego dodać zmielone orzechy i całość dokładnie wymieszać. Z powstałej masy formować małe pulpeciki, które obtoczyć w drobno posiekanych ziołach.