Składniki:
- 4 cukinie
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 55 g greckiej fety
- 25 g orzechów włoskich
- 55 g tartej bułki
- 1 jajko
- 1 łyżeczka posiekanego koperku
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Cukinię wrzucić do wrzącej wody i gotować około 3 minut po czym ją odcedzić i przelać zimną wodą.
Następnie z cukinii odciąć wierzchnią warstwę i delikatnie wydrążyć z niej miąższ.
Natomiast posiekaną cebulę i czosnek zeszklić na rozgrzanej oliwie, wówczas dodać posiekany miąższ z cukinii i smażyć kolejne 5 minut.
Po tym czasie zdjąć z ognia, dodać orzechy, ser fetę, tartą bułkę, posiekany koperek oraz wbić jajko.
Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Powstałym farszem nadziać cukinię, która ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Skropić resztą oliwy i wstawić przykryte folią aluminiową do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na około 30 minut.
Po tym czasie zdjąć folię i zapiekać kolejne 10-15 minut.