Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Faszerowane bakłażany z pomidorami

Składniki:

  • 4 bakłażany
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 150 ml oleju słonecznikowego
  • 3 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 zielona papryka
  • 400 g pomidorów z puszki
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • ¼ łyżeczki suszonego tymianku
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki soku z cytryny

Sposób wykonania:
Bakłażany przeciąć wzdłuż na pół po czym delikatnie wydrążyć  z nich miąższ.
Następnie na 4 łyżkach rozgrzanej oliwy przesmażyć posiekaną cebulę, czosnek i paprykę.
Po około 15 minutach dodać miąższ bakłażanów, pomidory, oregano, natkę pietruszki oraz oregano.
Całość wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Trzymać na ogniu jeszcze 20-30 minut.
Po tym czasie powstały farsz nałożyć do połówek bakłażanów.
Przełożyć je do naczynia żaroodpornego i skropić je sokiem z cytryny oraz pozostała oliwą.
Na koniec wlać jeszcze wodę, aby sięgała do połowy wysokości bakłażanów.
Wstawić pod przykryciem do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni na około 1 godzinę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *