Składniki:
- 4 bakłażany
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 150 ml oleju słonecznikowego
- 3 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 zielona papryka
- 400 g pomidorów z puszki
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- ¼ łyżeczki suszonego tymianku
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól
- pieprz
- 2 łyżki soku z cytryny
Sposób wykonania:
Bakłażany przeciąć wzdłuż na pół po czym delikatnie wydrążyć z nich miąższ.
Następnie na 4 łyżkach rozgrzanej oliwy przesmażyć posiekaną cebulę, czosnek i paprykę.
Po około 15 minutach dodać miąższ bakłażanów, pomidory, oregano, natkę pietruszki oraz oregano.
Całość wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Trzymać na ogniu jeszcze 20-30 minut.
Po tym czasie powstały farsz nałożyć do połówek bakłażanów.
Przełożyć je do naczynia żaroodpornego i skropić je sokiem z cytryny oraz pozostała oliwą.
Na koniec wlać jeszcze wodę, aby sięgała do połowy wysokości bakłażanów.
Wstawić pod przykryciem do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni na około 1 godzinę.