Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 1 kg szpinaku
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki posiekanego kopru
- 2 jajka
- 200 g greckiej fety
- sól
- pieprz
- 100 g masła
- 225 g greckiego ciasta filo
Sposób wykonania:
Na rozgrzanej oliwie przesmażyć posiekana cebulę po czym dodać szpinak.
Dokładnie wymieszać i zdjąć z ognia do ostygnięcia.
Wówczas dodać posiekaną natkę pietruszki, koper oraz jajka.
Dodać jeszcze pokruszony ser oraz sól i pieprz do smaku.
Następnie płat ciasta podzielić na mniejsze kawałki i przekładać w brytfannie raz ciasto raz szpinak.
Rozłożyć na nim farsz i przykryć drugą połówką ciasta.
Górną warstwę naciąć nożem aby powstało 6 kwadratów.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec około 40 minut.