Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Cukinia w cieście filo

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 pęczki szalotki
  • 50 g ryżu
  • 175 ml gorącego wywaru
  • 750 g cukinii
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanej mięty
  • 3 jajka
  • 100 g greckiej fety
  • sól
  • pieprz
  • 100 g masła
  • 200 g ciasta filo

Sposób wykonania:
Na rozgrzanej oliwie zeszklić posiekaną szalotkę, wówczas dodać ryż.
Dokładnie wymieszać i wlać wywar.
Trzymać na ogniu około 15 minut.
Po tym czasie zdjąć garnek z ognia i dodać startą cukinię i odstawić aby ryż trochę ostygł.
Wówczas wbić jajka i dodać posiekaną natkę pietruszki i miętę.
Na koniec dodać jeszcze pokruszony ser oraz sól i pieprz do smaku.
Dokładnie wymieszać.
Następnie ciasto posmarować masłem, po czym przeciąć go na pół.
Jedną połówką wyłożyć dno blachy i rozłożyć na nim farsz.
Przykryć pozostałym płatem ciasta, który lekko naciąć nożem aby powstały kwadraty.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na około 30 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *