Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 pęczki szalotki
- 50 g ryżu
- 175 ml gorącego wywaru
- 750 g cukinii
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki posiekanej mięty
- 3 jajka
- 100 g greckiej fety
- sól
- pieprz
- 100 g masła
- 200 g ciasta filo
Sposób wykonania:
Na rozgrzanej oliwie zeszklić posiekaną szalotkę, wówczas dodać ryż.
Dokładnie wymieszać i wlać wywar.
Trzymać na ogniu około 15 minut.
Po tym czasie zdjąć garnek z ognia i dodać startą cukinię i odstawić aby ryż trochę ostygł.
Wówczas wbić jajka i dodać posiekaną natkę pietruszki i miętę.
Na koniec dodać jeszcze pokruszony ser oraz sól i pieprz do smaku.
Dokładnie wymieszać.
Następnie ciasto posmarować masłem, po czym przeciąć go na pół.
Jedną połówką wyłożyć dno blachy i rozłożyć na nim farsz.
Przykryć pozostałym płatem ciasta, który lekko naciąć nożem aby powstały kwadraty.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na około 30 minut.