Składniki:
- 175 g białej fasoli
- 100 ml oliwy
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 marchewki
- 2 łodygi selera naciowego
- 400 g pomidorów z puszki
- szczypta cukru
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól
- pieprz
- greckie oliwki
Sposób wykonania:
Fasolę zalać wrzątkiem i gotować około 10 minut.
W miedzy czasie na rozgrzanej oliwie przesmażyć posiekaną cebulę i czosnek po czym dodać pokrojoną marchewkę oraz seler.
Trzymać na ogniu kolejne 10 minut.
Następnie dodać odcedzoną fasolę, pokrojone pomidory razem z zalewą, oregano, natkę pietruszki i cukier.
Zalać całość wodą, aby fasola całkowicie była nią przykryta i gotować na małym ogniu około 1 ½ godziny.
Na koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Przed podaniem udekorować oliwkami i cząsteczkami cytryny.