Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pieczony koper włoski

Składniki:

  • 3 bulwy kopru
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sok i skórka z 1 cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szkl okruchów białego chleba
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania;
Oczyszczone bulwy kopru pokroić na ćwiartki, które zalać dużą ilością osolonej wody i gotować około 5 minut.
Po tym czasie odcedzić koper i przełoży na wysmarowaną tłuszczem blachę.
Skropić je sokiem z cytryny i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 35 minut.
W między czasie na reszcie rozgrzanej oliwy przesmażyć posiekany czosnek po czym dodać okruchy chleba i smażyć nadal przez 5 minut.
Następnie zdjąć patelnie z ognia, dodać skórkę z cytryny oraz sól i pieprz do smaku.
Powstałą panierką posypać bulwy kopru po upieczeniu i wstawić jeszcze na kilka minut do piekarnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *