Składniki:
- 3 bulwy kopru
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sok i skórka z 1 cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 1 szkl okruchów białego chleba
- sól
- pieprz
Sposób wykonania;
Oczyszczone bulwy kopru pokroić na ćwiartki, które zalać dużą ilością osolonej wody i gotować około 5 minut.
Po tym czasie odcedzić koper i przełoży na wysmarowaną tłuszczem blachę.
Skropić je sokiem z cytryny i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 35 minut.
W między czasie na reszcie rozgrzanej oliwy przesmażyć posiekany czosnek po czym dodać okruchy chleba i smażyć nadal przez 5 minut.
Następnie zdjąć patelnie z ognia, dodać skórkę z cytryny oraz sól i pieprz do smaku.
Powstałą panierką posypać bulwy kopru po upieczeniu i wstawić jeszcze na kilka minut do piekarnika.