Składniki:
- 8 liści kapusty
- 800 g pomidorów puszki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 cebule
- 1 ząbek czosnku
- 55 g ryżu arborio
- 85 g rodzynków
- 1 łyżka posiekanej mięty
- 300 ml wywaru z warzyw
- 85 g orzeszków piniowych
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka suszonego oregano
Sposób wykonania;
Liście kapusty rozdzielić pojedynczo po czym zanurzyć je na 4 minuty we wrzątku, odcedzić i przelać zimną wodą.
Następnie na rozgrzanej oliwie przesmażyć połowę posiekanej cebuli i czosnek, wówczas dodać pokrojone pomidory, ryż, posiekana mięte i sułtanki.
Całość dokładnie wymieszać, wlać wywar i trzymać na ogniu około 15-20 minut.
Po tym czasie zdjąć z ognia i dodać jeszcze orzeszki oraz doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Natomiast na reszcie rozgrzanej oliwie przesmażyć pozostałą cebulę, po czym dodać pomidory razem z zalewą, oregano, sól i pieprz,
Całość wymieszać, zagotować i dusić na małym ogniu około 10 minut.
Po tym czasie lekko ostudzić i zmiksować na gładki sos.
Na koniec na liście kapusty nakładać farsz i ściśle zawinąć.
Ułożyć je w naczyniu żaroodpornym i zalać sosem pomidorowym.
Wstawić do piekarnika pod przykryciem rozgrzanego do 180stopni na około 1 godzinę.