Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Gołąbki Sylwii

 

Składniki:

 

  • 8 liści kapusty
  • 800 g pomidorów  puszki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 55 g ryżu arborio
  • 85 g rodzynków
  • 1 łyżka posiekanej mięty
  • 300 ml wywaru z warzyw
  • 85 g orzeszków piniowych
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka suszonego oregano

Sposób wykonania;
Liście kapusty rozdzielić pojedynczo po czym zanurzyć je na 4 minuty we wrzątku, odcedzić i przelać zimną wodą.
Następnie na rozgrzanej oliwie przesmażyć połowę  posiekanej cebuli  i czosnek, wówczas dodać pokrojone pomidory, ryż, posiekana mięte i sułtanki.
Całość dokładnie wymieszać, wlać wywar i trzymać na ogniu około 15-20 minut.
Po tym czasie zdjąć z ognia i dodać jeszcze orzeszki oraz doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Natomiast na reszcie rozgrzanej oliwie przesmażyć pozostałą cebulę, po czym dodać pomidory razem z zalewą, oregano, sól i pieprz,
Całość wymieszać, zagotować i dusić na małym ogniu około 10 minut.
Po tym czasie lekko ostudzić i zmiksować na gładki sos.
Na koniec na liście kapusty nakładać farsz i ściśle zawinąć.
Ułożyć je w naczyniu żaroodpornym i zalać sosem pomidorowym.
Wstawić do piekarnika pod przykryciem rozgrzanego do 180stopni na około 1 godzinę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *