Składniki: 5 lekko kwaśnych jabłek 2 łodygi selera naciowego 5 plastrów wędzonego łososia ½ szklanki prażonych posiekanych orzechów nerkowca 3 łyżki majonezu sok z cytryny Sposób przyrządzenia: Jajka przekroić na połówki, usunąć gniazda nasienne i używając łyżeczki wydrążyć z każdej połówki miąższ tak aby powstała miseczka. Wydrążony miąższ i „miseczki: skropić sokiem z cytryny aby…
Tag: orzechy nerkowca
Listy
Barramundi x 4
by Marek • • 0 Comments
Barramundi – Lates calcarifer – to dwuśrodowiskowa ryba z rzędu okoniokształtnych żyjąca zarówno w wodach słodkich jak i słonych. Naturalne miejsca występowania tej ryby to Australia, Azja i wody Oceanu Spokojnego Dorasta do długości 1,8 m i wagi 60 km. W handlu oferowane są zazwyczaj tusze i filety do wagi 1 kg. Obecnie ryba ta pozyskiwana jest z hodowli. Smakoszy zachwyca niepowtarzalnym, wyśmienitym smakiem, białym i delikatnym mięsem, brakiem drobnych ości. Oferowana jest w najlepszych restauracjach świata.
Barramundi można przyrządzać na wszystkie znane sposoby . Czy to duszona, pieczona, smażona czy gotowana smakuje znakomicie. Coraz większe zapotrzebowanie na tę rybę przyczyniło się do uruchomienia pierwszej w Polsce hodowli barramundi pod Olsztynem.
Listy
Ryż na słodko z przyprawą curry
by Filip Jaszewski • • 0 Comments
Składniki: 2 woreczki brązowego ryżu ½ szklanki rodzynek ½ szklanki orzechów nerkowca 3 średnie cebule 1 kawałeczek kory cynamonu szczypta przyprawy curry 1 łyżeczka kminku 7 nasion kardamonu olej Sposób przyrządzenia: W garnku zagotować 2 szklanki wody, dodać przyprawę curry, rodzynki, korę cynamonu i ryż. Gotować, aż ryż będzie miękki. Cebulę obrać i posiekać, podsmażyć…
Kasze i Kuskus
Kasza gryczana zapiekana z bakaliami
by Wiktoria Syta • • 0 Comments
Składniki: ½ kg kaszy gryczanej 5 dkg posiekanych migdałów 1/2 szklanki orzechów nerkowca 1/2 szklanki rodzynek sułtańskich 10 dkg masła 25 dkg białego tłustego sera Sposób przyrządzenia: Kaszę ugotować na sypko. Bakalie zalać wrzątkiem na kilka minut i osączyć. Migdały obrać ze skórki. Biały ser rozkruszyć. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Do żaroodpornego naczynia przełożyć przygotowaną…
Pieczarki
Pieczarki z patelni z orzechami
by Olga Müller • • 0 Comments
Składniki: 50 dkg pieczarek ¾ szklanki posiekanych orzechów nerkowca lub włoskich 1 cebula 3 łyżki masła natka pietruszki sól, pieprz, sok cytrynowy do smaku Sposób przyrządzania: Grzyby oczyścić i wraz z trzonami pokroić w grube plastry. Na patelni rozgrzać masło, dodać orzechy i cebulę, chwilę smażyć mieszając, dodać pieczarki i dusić do momentu aż odparuje…